Κόσμος

Εκλογές στη "λαβωμένη" Ουκρανία

Περισσότερα από 35 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας τους. Όσο για τις δημοσκοπήσεις, φέρνουν τον νυν πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ως απόλυτο φαβορί με την εκλογική διαδικασία πάντως να έχει διαφοροποιήσεις αφού δεν συμμετέχουν περιοχές του ανατολικού τμήματος της χώρας στις οποίες τον έλεγχο έχουν φιλορώσοι αυτονομιστές. Τέτοιες περιοχές είναι το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Η φιλοδυτική ηγεσία του Κιέβου ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στη χώρα, η οποία έχει πληγεί από πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών, στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 3.600 ανθρώπους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Ωστόσο, παρατηρητές έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το αν η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ενεργήσει ανάλογα ώστε να δοθεί ένα τέλος στις μάχες που μαστίζουν το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Συνολικά 36 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, ωστόσο η ψηφοφορία θα περιοριστεί σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις ανατολικές περιοχές, όπως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ δεν θα συμμετέχουν.

Οι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν δηλώσει ότι θα αγνοήσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής, καθώς αυτές θα διεξαχθούν σε γειτονικό κράτος. Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» και οι πολίτες αυτών των περιοχών θα προσέλθουν στις κάλπες στις 2 Νοεμβρίου προκειμένου να εκλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους.

Οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν επίσης στην Κρίμαία, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από τη Ρωσία.

Η κάλπες θα ανοίξουν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 20:00.

Τριάντα εννέα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές ωστόσο λίγα εξ αυτών αναμένεται να συγκεντρώσουν το όριο του 5% που απαιτείται για την αντιπροσώπευσή τους στο κοινοβούλιο.

Σχόλια