Κόσμος

Μάλι: Δίχρονο κοριτσάκι το πρώτο κρούμα του Έμπολα

Ένα κοριτσάκι δύο ετών είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Έμπολα στο Μάλι. Η μητέρα της πέθανε στη Γουινέα πριν από μερικές εβδομάδες και το παιδί μεταφέρθηκε σε συγγενείς του στο Μάλι.

Η συγκεκριμένη χώρα γίνεται η έκτη της Δυτικής Αφρικής με επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στέλνει ειδικούς στο Μάλι για να ενισχυθεί η ετοιμότητα της χώρας.

Ανάρρωσε η Αμερικανίδα νοσοκόμα

Ανάρρωσε πλήρως και δεν είναι πλέον φορέας του ιού, η νοσοκόμα στο Ντάλας, η οποία είχε νοσήσει από Έμπολα, όπως ανέφεραν την Παρασκευή Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Νίνα Φαμ, η οποία μολύνθηκε από την επαφή της με ασθενή σε νοσοκομείο του Ντάλας, νοσηλευόταν σε υγειονομική μονάδα της Μπεθέσντα του Μέριλαντ από τις 16 Οκτωβρίου.

Η κ. Φαμ αναμένεται να λάβει εξιτήριο το συντομότερο δυνατό.

Κίνδυνος για χιλιάδες θανάτους στη Λιβερία  

Χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έρευνα, αν δεν ενισχυθούν σημαντικά οι προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Λιβερία. Σχεδόν 4.900 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη δυτική Αφρική από τον Μάρτιο, οπότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός Έμπολα στη Γουινέα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η Λιβερία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία με 2.705 θανάτους σε 4.665 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Αν δεν επιταχυνθούν οι προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας, ο ιός Έμπολα θα σκοτώσει 90.000 ανθρώπους στη Λιβερία και θα προσβάλει 171.000 ως τα μέσα Δεκεμβρίου, επισημαίνεται σε έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

«Οι προβλέψεις μας φέρνουν στο προσκήνιο το γεγονός ότι κλείνει το περιθώριο ευκαιρίας να ελέγξουμε την επιδημία και να αποτρέψουμε έναν καταστροφικό απολογισμό νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό Έμπολα τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Άλισον Γκάλβαρι, μια από τις γιατρούς που συνέταξαν την έρευνα.

Επιπλέον εγκαταστάσεις για την νοσηλεία ασθενών, η αύξηση του εντοπισμού νέων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη διανομή προστατευτικού εξοπλισμού στα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και 98.000 κρούσματα ως τα μέσα Δεκεμβρίου, επισημαίνει η έρευνα. Χωρίς ενισχυμένες προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας, ο απολογισμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο στη Λιβερία ενδέχεται να είναι πολύ υψηλός, υπογραμμίζεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε σχέδιά του για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διανομής πειραματικών φαρμάκων κατά του ιού Έμπολα, επισημαίνοντας ότι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια ενδέχεται να διεξαχθούν αν είναι δυνατό ήδη από τον Δεκέμβριο στη δυτική Αφρική.

«Αυτό αποδεικνύει ότι όλα επιταχύνονται», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι. Από 200.000 ως 300.000 άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Οι δοκιμές αυτές έχουν στόχο να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα δύο εμβολίων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα.

Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2015, για τους οποίους οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να διαθέσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, επεσήμανε η κ. Κίνι.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κίνι επιβεβαίωσε ότι δύο εμβόλια έχουν περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ενώ πέντε ακόμη πειραματικά εμβόλια αναπτύσσονται και αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο.

Σχόλια