Κόσμος

Στο πλευρό των Κούρδων ο Μπασάρ αλ Άσαντ

«Το (συριακό) κράτος με τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τα αεροσκάφη του παρείχε στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη, πολεμοφόδια και όπλα στην πόλη του Κομπάνι»: Αυτό τόνισε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν αλ-Ζόχμπι σε δηλώσεις του που μετέδωσε χθες βράδυ η συριακή τηλεόραση και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που εμφανίστηκε στη συριακή σύγκρουση την άνοιξη του 2013, κατάφερε να καταλάβει σημαντικά εδάφη στη βόρεια και ανατολική Συρία πριν εξαπολύσει επιχείρηση στις 16 Σεπτεμβρίου εναντίον του Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές συνάντησαν τη σκληρή αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, ο οποίος βομβαρδίζει θέσεις του ΙΚ.

Η Δαμασκός «θα συνεχίσει να βοηθά στρατιωτικά το Κομπάνι στο μέγιστο επίπεδο, καθώς πρόκειται για θέμα καθοριστικής σημασίας», δήλωσε ο Σύρος υπουργός.

«Με την έναρξη της μάχης στο Κομπάνι, το κράτος δε δίστασε να αναλάβει το στρατιωτικό, πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του ρόλο», καθώς η πόλη Άιν αλ Άραμπ (η αραβική ονομασία του Κομπάνι) είναι γη της Συρίας και οι κάτοικοί της είναι Σύροι», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν το 50% του Κομπάνι εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα μετά την έναρξη της επίθεσής τους, η οποία προκάλεσε τη φυγή περισσοτέρων από 300.000 ανθρώπων και το θάνατο 700 και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων συνεχίζονται ύστερα από τριάμισι χρόνια εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 μετά την ωμή καταστολή ενός λαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας που μετατράπηκε στη συνέχεια σε ένοπλη εξέγερση.

Σχόλια