default-image

"Εγκρίθηκε" η Κομισιόν του Γιούνκερ

Κόσμος
"Εγκρίθηκε" η Κομισιόν του Γιούνκερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτή παρουσιάστηκε από το νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές.

Τρείς προτάσεις ψηφίσματος —από τις Ομάδες των Πρασίνων, των Ευρωπαίων Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών και της Ενωτικής Αριστεράς— με τις οποίες ζητούνταν η καταψήφιση της Επιτροπής Γιούνκερ καταψηφίστηκαν από την Ολομέλεια, πριν την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις».

«Όπως γνωρίζετε, έχω την πρόθεση να παρουσιάσω ένα φιλόδοξο πακέτο 300 δισ. ευρώ που θα αφορά σε επενδύσεις για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορώ τώρα να σας πω όλες τις λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρο της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζουν το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους δε θα αλλάξουν, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν με ένα βαθμό ευελιξίας.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον και τις γεωπολιτικές προκλήσεις είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η "γειτονιά" της Ε.Ε. παραμένει ασταθής.

«Δεκάδες μετανάστες που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα», είπε και προσέθεσε πως διασυνοριακές απειλές όπως η επιδημία του Έμπολα εντείνουν τις ανησυχίες.

«Δεν μπορούμε και δε θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω ότι ο χρόνος για την ευρωπαϊκή δράση είναι τώρα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Και το χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να αναθέσει και το χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στον Έλληνα επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, εξέφρασε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτωντης νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ευρωπαϊκών πρακτορείων, για την πρωτοβουλία του αυτή είχε και την a priori στήριξη των μεγάλων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ήδη οριστεί επίτροπος Μετανάστευσης.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερεότι έχει ήδη ζητήσει από τον Έλληνα επίτροπο Μετανάστευσης, αλλά και τον Κύπριο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, να μεταβούν στην Αφρική προκειμένου να επιδειχθεί το ενδιαφέρον και η ενεργός παρουσία της Ε.Ε. στο πρόβλημα αντιμετώπισης του ιού Έμπολα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News