Κόσμος

Η… χρεοκοπημένη Αργεντινή έστειλε δορυφόρο στο διάστημα

Είναι η πρώτη λατινική χώρα - και μάλιστα χρεοκοπημένη καθώς λέγεται - που έστειλε στο διάστημα δορυφόρο, το κόστος του οποίου είναι εκατομμύρια δολάρια. «Ο ARSAT-1 είναι στο δρόμο για το διάστημα. Τι συγκίνηση!», έγραψε στο λογαριασμό της στο Tweeter η πρωθυπουργός της χώρας Κριστίνα Κίρσνερ, μετά την επιτυχή εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου της Αργεντινής.

Η… χρεοκοπημένη Αργεντινή κατάφερε να σχεδιάσει και να εκτοξεύσει τον πρώτο της δορυφόρο τηλεπικοινωνιών που θα καταλάβει θέση 36.000 χλμ. μακριά από τη Γη. Μάλιστα είναι ο πρώτος του είδους του, κατασκευασμένος και σταλμένος σε τροχιά, από κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Χρειάστηκαν επτά χρόνια δουλειάς 500 επιστημόνων, το κόστος του ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια δολάρια και θα είναι σε λειτουργία για τα επόμενα 15 χρόνια.

Με αυτή την ενέργεια η Αργεντινή μπαίνει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, χωρών που έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν σκάφη στο διάστημα, μαζί με τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Ισραήλ και χώρες της Ε.Ε.

Ο ARSAT-1 εκτοξεύτηκε με στόχο να παρέχει ψηφιακό σήμα τηλεόρασης και βελτιωμένες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ενεργειών ενός αργεντίνικου κυβερνητικού προγράμματος που έχει στόχο να δημιουργήσει στόλο δορυφόρων που θα μπορούν να εκπέμπουν διαφόρων ειδών ψηφιακά σήματα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει εκτόξευση δορυφόρου μέσα στο 2015.

Σχόλια