default-image

Προδρόμου: Χειρότερη από τα Ίμια η πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ

Κόσμος
Προδρόμου: Χειρότερη από τα Ίμια η πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη» δήλωσε μιλώντας  στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Πρ.Προδρόμου, στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων, είναι ακόμη και το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE-Τουρκίας. Μάλιστα, η πρόταση αυτή ενδέχεται να τεθεί από τον κ. Αναστασιάδη κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις θα συζητηθούν κατά τη σημερινή σύσκεψη του Εθνικού  Συμβουλίου που συνήλθε, χθες και θα συνεχίσει και σήμερα τη συνεδρία του για ανασκόπηση της κατάστασης και για τη λήψη μέτρων σε τρεις άξονες: νομικό, διπλωματικό και πολιτικό.

Τα μέτρα της Κύπρου θα κινούνται σε τρεις άξονες: πολιτικά, νομικά, διπλωματικά. Είναι σαφές όμως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις και τη δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι, τo τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα» εισήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Δευτέρας, συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά σκάφη, το υπό τουρκική σημαία M/V «Deep Supporter» και το νορβηγικών συμφερόντων υπό σημαία Γιβραλτάρ M/V «Bravo» και μία φρεγάτα.

Και τα δύο συνοδευτικά πλοία περιλαμβάνονται στη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας παρανόμως περιοχές νοτίως της Κύπρου. Οι κινήσεις του «Μπαρμπαρόσα» παρακολουθούνται αν και από τη στιγμή που δεν έχει ποντίσει καλώδια για σεισμογραφικές έρευνες, απλώς κινείται σε διεθνή ύδατα.

Όλες οι κινήσεις του «Μπαρμπαρός» καταγράφονται από το χάρτη πλοίων πραγματικού χρόνου, Marine Traffic και όπως έγινε γνωστό η πορεία του πλοίου άρχισε την Κυριακή το βράδυ από τη Μερσίνη.

Αρμοδίως διαβεβαιώνεται ότι όλες οι κινήσεις του πλοίου και των δύο άλλων υποστηρικτικών -του «Bravο Support» και του «Deep Supporter», καθώς και του πολεμικού πλοίου «Gelibolu»- καταγράφονται και όλες οι παραβιάσεις τεκμηριώνονται, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για αντιμετώπιση της κατάστασης, αναφέρει το haravgi.com.cy.

Πηγή του Υπουργείου Άμυνας ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η γεώτρηση στο τεμάχιο 9 της ΑΟΖ συνεχίζεται απρόσκοπτα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αντίδραση Βενιζέλου

Ο υπουργός Εξωτερικών  Ευάγγελος Βενιζέλο από το Λουξεμβούργο ζήτησε από την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμναν» και παράλληλα προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».

Ο κ. Βενιζέλος ενέταξε δε την τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το ευρύτερο πρίσμα της σύγκρουσης με τους τζιχαντιστές, λέγοντας ότι η Άγκυρα ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική που διασπά το κοινό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί.

Στις 28 και 29 Οκτωβρίου ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Λευκωσία όπου θα έχει διμερείς επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και θα προετοιμάσει μαζί με τους Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σουκρί την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο. 

Ενδιαμέσως, στις 7 Νοεμβρίου, θα βρεθεί στη Λευκωσία και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που θα μεταβεί στο Κάιρο μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί στις 5-6 Νοεμβρίου και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News