default-image

Το "Βarbaros" στο 3ο οικόπεδο

Κόσμος
Το "Βarbaros" στο 3ο οικόπεδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κυπριακή ΑOZ εισήλθε στις 6:30 το πρωί το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά σκάφη, από τα πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter, και μια φρεγάτα. Το γεγονός επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9. Πρόκειται για πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την 30ή Δεκεμβρίου.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, χαρακτήρισε την ενέργεια ως προκλητική και παράνομη, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε Εθνικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να εξεταστούν τα μέτρα που θα ληφθούν σε διεθνές επίπεδο.

Τοποθέτηση Βενιζέλου

Επισημαίνοντας ότι με την παρουσία του τουρκικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για τη διενέργεια ερευνών, η Τουρκία «προσβάλλει βάναυσα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ενώ επίσης «ενεργώντας εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους» επί της ουσίας «αρνείται να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της ευρωζώνης», ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θέτει «ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».

«Με την πράξη της η Τουρκία υπονομεύει το διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στο Κομπάνι, τον ISIS, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις κρίσεις που εκδηλώνονται στα νότια και ανατολικά της Ευρώπης. Δυστυχώς το μέτωπο διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, καλεί την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που είναι το ασφαλές πλαίσιο και για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για την ευρωπαϊκή της πορεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News