default-image

Πλήγματα διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ κατά του Ι.Κ.

Κόσμος
Πλήγματα διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ κατά του Ι.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, οι Κούρδοι μαχητές κατάφεραν σημαντικές απώλειες στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι Κούρδοι μαχητές έχουν καταλάβει περίπου το 50% της πόλης Κομπάνι, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, έπειτα από έναν μήνα και πλέον αδιάκοπων μαχών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ι.Κ. υπέστη 31 απώλειες από το Σάββατο ως το πρωί της Κυριακής, ανάμεσά τους 15 σε βομβαρδισμούς θέσεών του από αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Μέσα σε τέσσερις ημέρες σύμφωνα με την ΜΚΟ, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία Ράκα, τουλάχιστον 70 σοροί τζιχαντιστών και επτά απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Πάνω από έναν μήνα αφότου άρχισε, η μάχη για την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας συνεχίζεται δρόμο τον δρόμο, έχοντας μετατραπεί σε αντάρτικο πόλης. Το Ι.Κ. έχει καταφέρει να προελάσει ελαφρώς προς το κέντρο του Κομπάνι, ενώ οι Κούρδοι πιέζουν στα ανατολικά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο. Αντιμέτωποι με μια σθεναρή αντίσταση, οι τζιχαντιστές έστειλαν νέες ενισχύσεις στην Κομπάνι, η κατάκτηση της οποίας θα αποτελούσε μια νίκη στρατηγικής σημασίας αλλά και συμβολικού χαρακτήρα.

Πάνω από 100 αεροπορικές επιδρομές έχουν γίνει από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στην και γύρω από την Κομπάνι, ενώ ο συνασπισμός έχει στοχοθετήσει επίσης πετρελαϊκές υποδομές που ελέγχει το Ι.Κ. στη Συρία, με στόχο να «κλονίσει τις πηγές χρηματοδότησης» της οργάνωσης, σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στην ιρακινή επικράτεια οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στην Μπάιτζι, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ, ενώ επλήγησαν επίσης θέσεις γύρω από το φράγμα της Μοσούλης, υποδομή στρατηγικής σημασίας.

Οι ιρακινές δυνάμεις αποτυγχάνουν ως τώρα να ανακτήσουν τα εδάφη που είχαν χάσει κατά την προέλαση του Ι.Κ., το οποίο συνεχίζει να ελέγχει πάνω από το 80% της επαρχίας Αλ Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News