default-image

Διέρρευσαν πρακτικά των συνεδριάσεων της ΕΚΤ για τη Λαϊκή Τράπεζα

Οικονομία
Διέρρευσαν πρακτικά των συνεδριάσεων της ΕΚΤ για τη Λαϊκή Τράπεζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μυστικά πρακτικά των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που σχετίζονται με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τις αποφάσεις για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, αποκάλυψαν οι "New York Times". Πρόκειται για την πρώτη διαρροή πρακτικών στην ιστορία της ΕΚΤ.

Οι "New York Times¨" υποστηρίζουν πως μελέτησαν τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από το Μάιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013, μόλις δύο μήνες πριν από το αμφιλεγόμενο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, τα οποία αποκαλύπτουν πως, όταν η οικονομία της Κύπρου παρέπαιε μετά την κατάρρευση της δεύτερης σε μέγεθος κυπριακής τράπεζας το 2013, η ΕΚΤ αντιμετώπιζε το δίλημμα «να κρατήσει ζωντανή τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου με βραχυπρόθεσμα δάνεια ή να τη βγάλει από τη μηχανική υποστήριξη;».

Υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε το έκτακτο δάνειο που είχε ζητήσει ένα εκ των μελών του, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στα τέλη του 2011. Καθώς πλησίαζε το 2013, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια προς τη Λαϊκή Τράπεζα είχαν φτάσει τα 9 δισ. ευρώ, περίπου τα 2/3 του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας και ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank, υποστήριζε επίμονα πως ήταν υπερβολικά μεγάλη αυτή η έκθεση.

Ο κ. Βάιντμαν διατεινόταν ότι η ΕΚΤ διακινδύνευε στηρίζοντας τη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ υποστήριζε πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρουσίαζε διογκωμένη την αξία των ενεχύρων, ώστε να διασφαλίσει μεγαλύτερα δάνεια. Έθετε, έτσι, θέμα πως ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, προσπαθούσε να υποβαθμίσει τα προβλήματά της Λαϊκής για να την κρατήσει σε λειτουργία.

Βάσει των πρακτικών που αποκαλύπτουν οι NYT, ο κ. Δημητριάδης απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και τόνισε πως οι δικοί του αναλυτές αντιλαμβάνονταν καλύτερα τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία παρά οι ομόλογοί τους στη Φρανκφούρτη.

Η τοποθέτηση Πανίκου Δημητριάδη

«Παραπλανητικές» χαρακτηρίζει ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου , Πανίκος Δημητριάδης, τις αναφορές, σε δημοσίευμα των New York Times, που τον επικρίνει πως "φούσκωνε" τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας, για να συνεχίσει να λαμβάνει έκτακτη ρευστότητα (ELA) ύψους 9 δισ.

Ο κ. Δημητριάδης, με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ενέργειες, που έγιναν, κατά την περίοδο εκείνη από την ΚΤΚ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), απέτρεψαν την άτακτη χρεωκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και κατ' επέκταση του κυπριακού κράτους και πέτυχαν να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Η αναφορά που γίνεται στο χθεσινό άρθρο, όπως σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, βασίζεται σε απόρρητα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία, «ως εκ τούτου, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω».

Ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζει ότι, αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διέκοπτε την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα, προτού ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μνημόνιο, η τράπεζα θα κατέρρεε και το κυπριακό κράτος, το οποίο δεν ήταν σε θέση να αποζημιώσει καν τους ασφαλισμένους καταθέτες, θα οδηγείτο σε άτακτη χρεωκοπία.

Επίσης, αναφέρει ότι η πρώτη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με το Eurogroup, η οποία τελικά απορρίφθηκε από την κυπριακή Βουλή, περιλάμβανε την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

«Για την παροχή ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα», διευκρινίζει ο κ. Δημητριάδης ,«η Κεντρική Τράπεζα λάμβανε ως εχέγγυο στοιχεία ενεργητικού από τη Λαϊκή Τράπεζα τα οποία είχαν ονομαστική αξία κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ρευστότητα που παρείχε. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνταν με λεπτομέρεια και κρίνονταν ως επαρκής εξασφάλιση από τα αρμόδια τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας».

Σημειώνεται ότι τα πρακτικά της ΕΚΤ πρέπει κανονικά να παραμένουν εμπιστευτικά και εκτός δημόσιας θέας για 30 χρόνια, ενώ πρόσβαση σε αυτά έχουν μόνο έξι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι 18 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ελάχιστοι επίλεκτοι σύμβουλοι.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε στους "Financial Times" για τη διαρροή πως είναι κάτι που η ΕΚΤ το λαμβάνει σοβαρά υπόψη και διερευνά όλες τις επιλογές για το πώς θα κινηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News