Κόσμος

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία

Δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε μάχες με φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που συνεχίστηκαν την επομένη μιας σειράς συναντήσεων ανάμεσα στους προέδρους Ρωσίας-Ουκρανίας και Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο ένας από τους στρατιώτες έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή και ο δεύτερος σκοτώθηκε από την έκρηξη ενός όλμου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, που πρόσθεσε πως άλλοι τρεις στρατιωτικοί τραυματίστηκαν.

Ο Βολόντιμιρ Πόλιοβι δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός απώθησε δύο επιθέσεις φιλορώσων ανταρτών οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό.

Στο Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν πυρά πυροβολικού στην περιοχή του αεροδρομίου.

Οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.700 ανθρώπους από τον Απρίλιο και συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από την 5η Σεπτεμβρίου, που όμως καθημερινά παραβιάζεται.

Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες χθες στο Μιλάνο δεν επετεύχθη αξιοσημείωτη πρόοδος σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, παρά το ότι υπήρξε συμφωνία για κάποια σημεία, όπως η επιτήρηση των συνόρων από τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Υπήρξε ακόμη προσέγγιση των θέσεων των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά τη διένεξη για το αέριο ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, χωρίς να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό θα συνεχιστούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Σχόλια