Κόσμος

Ψάχνοντας τον τάφο του Θερβάντες

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν το ψάξιμο για τον σκελετό του Μιγκέλ ντε Θερβάντες του συγγραφέα του θρυλικού Δον Κιχώτη. Τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατο του ειδικοί θα χρησιμοποιήσουν ένα ραντάρ εδάφους ώστε να σαρώσουν το δάπεδο ενός μοναστηριού του 17ου αιώνα  στην καρδιά της Μαδρίτης αναζητώντας τον τάφο και τα λείψανα του.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Λουίς Αβιάλ ο οποίος χρησιμοποιεί εξοπλισμό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ιατροδικαστικής και πιο συγκεκριμένα στην αναζήτηση πτωμάτων σε τόπους εγκλημάτων. Το ραντάρ στέλνει σήματα τα οποία και επιστρέφουν στο δέκτη δημιουργώντας ένα χάρτη του τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε μια λογική αντίστοιχη με εκείνη ενός σόναρ.

Οι ανωμαλίες του εδάφους αναλύονται μετά από ειδικούς οι οποίοι μπορούν να ταυτοποιήσουν τα ευρήματα με τάφους, τείχη, σπίτια ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει κάτω από το έδαφος. Ο Θερβάντες γεννήθηκε το 1547 και τάφηκε στη Μαδρίτη το 1616 λίγο μετά το θάνατο του την ίδια εβδομάδα που πέθανε και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.  

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στο μοναστήρι των Τριαδιτών καθώς οι καλόγεροι του τάγματος τον είχαν σώσει όταν είχε πέσει στα χέρια πειρατών. Όμως, η αρχική θέση του τάφου ξεχάστηκε στο διάβα των αιώνων μετά από αρχιτεκτονικές αλλαγές στο μοναστήρι με ανακατασκευές και νέους χώρους .

Σχόλια