default-image

Δύσκολη η απομάκρυνση των αμάχων από το Κομπάνι

Κόσμος
Δύσκολη η απομάκρυνση των αμάχων από το Κομπάνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κουρδικές δυνάμεις δεν μπορούν να απομακρύνουν τους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στη συριακή πόλη Κομπάνι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, η οποία πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος στην περιοχή.

«Υπάρχουν πολίτες εγκλωβισμένοι στο κέντρο και στο νότιο τμήμα της πόλης, τους οποίους δεν μπορούμε να απομακρύνουμε εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών του ΙΚ και (της ρίψης) όλμων. Η κατάστασή τους είναι δύσκολη», δήλωσε ο Άνουαρ Μόσλεμ, πρόεδρος του καντονιού του Κομπάνι.

Εξαιτίας της έλλειψης ανεξάρτητων παρατηρητών στην περιοχή και δημοσιογράφων δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται στην κουρδική πόλη.

Ο ΟΗΕ μέχρι τώρα κάνει λόγο για έως 700 πολίτες που παραμένουν στο κέντρο του Κομπάνι και για 10.000 με 13.000 συγκεντρωμένους κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, ενώ έχει εκφράσει επίσης φόβους για «σφαγή» αν υπερισχύσουν οι μαχητές του Ι.Κ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο κέντρο και το δυτικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολλοί από τους πολίτες αυτούς «αρνούνται να φύγουν, προτιμώντας να πεθάνουν στην πόλη τους από την εξορία». Ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Κούρδοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών «οικογενειακώς».

Σύμφωνα με τον Μόσλεμ, ο διεθνής συνασπισμός που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ, «έχει καταστρέψει πολλά οχήματα και πυροβολικό» των τζιχαντιστών ανακόπτοντας την πορεία τους.

«Το ΙΚ έχει παρουσία κυρίως στα ανατολικά και τα νότια και έχει κρύψει τα Hummer του, το πυροβολικό και τα άρματα μάχης μεταξύ σπιτιών για να αποφύγει να γίνει στόχος των επιδρομών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χαιρετίζοντας «την απίστευτη αντίσταση» των μαχητών και των μαχητριών των Κούρδων, ο Μόσλεμ υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υπαρκτός και ότι δεν υπάρχει «άλλη επιλογή από την αντίσταση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News