Κόσμος

Διάσωση 133 παγιδευμένων σε χιονοθύελλα στα Ιμαλάια

Τουλάχιστον 133 άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί σε μια χιονοθύελλα στο Νεπάλ διασώθηκαν την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές. «Σώσαμε 96 ανθρώπους σήμερα, 27 εκ των οποίων είναι Νεπαλέζοι και οι υπόλοιποι πολίτες ξένων χωρών», δήλωσε ο Ντεβέντρα Λαμιτσάν, ο επικεφαλής της επαρχίας Μανάγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, 10 άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται.

Στη γειτονική επαρχία Μουστάνγκ 64 άνθρωποι διασώθηκαν. Ανασύρθηκαν δέκα πτώματα, περιλαμβανομένων των σορών 3 Ισραηλινών ορειβατών, 3 Πολωνών και 4 Νεπαλέζων.

«Ευχαριστώ το Θεό», δήλωσε ο Γιακόβ Μεγκρέλι, από το Ισραήλ, που διασώθηκε. «Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα. Περπατούσαμε προς το πέρασμα της Τορόνγκλα και (...) ξαφνικά πέσαμε σε χιονοθύελλα. Η χιονοθύελλα ήταν τόσο σφοδρή, κάναμε στάση σε ένα καταφύγιο. Η θύελλα δε σταμάτησε, έτσι παραμείναμε στο κατάστημα αυτό για τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα μάθαμε πόσο τρομαχτική ήταν η καταιγίδα και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τα καταφέραμε».

Ο ίδιος διασώθηκε μαζί με 5 άλλους Ισραηλινούς από ελικόπτερα του στρατού.

Την Πέμπτη οι Αρχές ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε 29 στις χιονοθύελλες που σάρωσαν τις οροσειρές στα κεντρικά. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην επαρχία Μανάγκ. Ανάμεσά τους βρίσκονται 3 Ισραηλινοί, 3 Πολωνοί και ένας Βιετναμέζος. Οι υπόλοιποι ήταν από το Νεπάλ. Δεκαεννέα άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται.

Στον ορειβατικό σταθμό του Ντουαλάγκιρι, 3 Νεπαλέζοι και 2 Σλοβάκοι έχασαν τη ζωή τους. Στην επαρχία Μουστάνγκ, 3 Νεπαλέζοι, 4 Καναδοί και 1 Ινδός σκοτώθηκαν. Οι ομάδες έρευνας διάσωσης είπαν ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν αύριο, καθώς το χιόνι, το ύψος του οποίου φτάνει τα 4 μέτρα, τις δυσχεραίνει.

Σχόλια