default-image

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την εξάπλωση του Έιμπολα

Κόσμος
Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την εξάπλωση του Έιμπολα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις προσπάθειες να μην επεκταθεί ο Έμπολα πέρα από τις τρεις χώρες της Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από τον ιό επικεντρώνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση του ιού.

Η Ιζαμπέλ Νάτφολ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε 15 αφρικανικές χώρες, οι οποίες θα λάβουν περισσότερη βοήθεια στον τομέα της αντιμετώπισης του ιού και της προστασίας από αυτόν.

Ο ΠΟΥ αναμένει ότι τα κρούσματα Έμπολα παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ οι νεκροί θα φτάσουν τους 4.500 μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η μετάδοση του ιού παραμένει αυξημένη σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, ενώ σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του ιού στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κονακρί και «έντονη μετάδοση» του ιού στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν.

Η ίδια τόνισε ότι και οι γειτονικές χώρες (Γουινέα Μπισάου, Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού και Μάλι) θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες.

«Τα κρούσματα Έμπολα διπλασιάζονται κάθε τέσσερις εβδομάδες», είπε η δρ. Νάτφοπλ, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας Εγρήγορσης και Αντίδρασης του ΠΟΥ.

«Θα αυξήσουμε τη στήριξή μας στις χώρες. Θα εργαστούμε μαζί τους πάνω σε κάποιο σχέδιο. Αλλά ένα σχέδιο πρέπει να μετατραπεί σε δράση», είπε.

Συναγερμός στη Μαδρίτη

Στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης καθηλώθηκε αεροπλάνο της Air France, εξαιτίας επιβάτη που φέρεται να παρουσίασε πυρετό και πονοκέφαλο. Το αεροσκάφος εκκενώθηκε και ο επιβάτης, Νιγηριανός υπήκοος, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Μαδρίτη. Ο επιβάτης βρισκόταν σε πτήση της Air France από το Παρίσι προς τη Μαδρίτη. Είχε ξεκινήσει από το Λάγος της Νιγηρίας, πέρασε από το Παρίσι και από εκεί συνέχισε για Μαδρίτη.

Το αεροπλάνο μεταφέρθηκε αρχικά σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου και το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την περίπτωση ως πιθανό κρούσμα Έμπολα.

Παράλληλα, άτομο που είχε έρθει σε επαφή με τη νοσοκόμα που διαγνώστηκε με Έμπολα στην Ισπανία, έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ύποπτα κρούσματα στην Ευρώπη

«Νοσοκόμα με υψηλό πυρετό μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Γαλλίας», γράφει ο "Guardian", επικαλούμενος το πρακτορείο Reuters και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η γυναίκα θα υποβληθεί σε εξετάσεις. Σύμφωνα με το Reuters, η νοσοκόμα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από το Παρίσι κάτω από συνθήκες υψηλής ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα έχουν υπάρξει δύο «λάθος συναγερμοί» και ότι ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση που είχε προσβληθεί από τον ιό ανάρρωσε εκεί.

Ύποπτο κρούσμα και στη Δανία, όπου μέλος νοσηλευτικού προσωπικού υποβάλλεται σε εξετάσεις. Δύο φοιτητές από τη Γουινέα Μπισάου, που βρίσκονται στη Ρωσία, παρουσίασαν υψηλό πυρετό και υποβάλλονται και αυτοί σε εξετάσεις.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εξετάσει εάν το μέτρο των ελέγχων σε επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από τη δυτική Αφρική θα έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του ιού.

Οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης σε συντονισμό δράσεων.

Καταθέτει στο Κογκρέσο ο επικεφαλής του CDC

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής του CDC, Τομ Φρίντμαν, δίνει κατάθεση σε Αμερικανούς γερουσιαστές, μετά το δεύτερο κρούσμα σε νοσηλεύτρια που βρισκόταν στην ομάδα φροντίδας του ασθενούς από το Τέξας.

Ο Φρίντμαν αποκάλυψε ότι η δεύτερη νοσοκόμα από το Τέξας, η Άμπερ Βίνσον, που διαγνώστηκε με τον ιό του Έμπολα, είχε μιλήσει με αξιωματούχο του CDC προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, και αυτός της είπε ότι μπορούσε να ταξιδέψει με χαμηλό πυρετό.

Ο ίδιος είπε ότι δε βρισκόταν μπροστά στη συζήτηση. «Δεν έχω δει το κείμενο της συνομιλίας. Εξ όσων γνωρίζω, δε μας ανέφερε συμπτώματα» είπε.

Αξιωματούχος του νοσοκομείου όπου οι δύο νοσοκόμες ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή με Έμπολα ζήτησε συγνώμη για τις αποτυχίες στη διαχείριση του πρώτου κρούσματος.

«Κάναμε λάθη στη διάγνωση του ασθενούς, αλλά και στην παροχή ανακριβών πληροφοριών προς το κοινό», είπε ο Δρ. Ντάνιελ Βάργκα από το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας.

«Δυστυχώς, στην αρχική μας θεραπεία προς τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν (ο πρώτος ασθενής με Έμπολα στις ΗΠΑ), παρά τις καλύτερες προθέσεις μας και την ιδιαίτερα εξειδικευμένη ιατρική μας ομάδα, κάναμε λάθη. Δεν είχαμε διαγνώσει σωστά τα συμπτώματά της νόσου του ιού Έμπολα» είπε.  

Σε εξετάσεις υποβάλλεται ασθενής στις ΗΠΑ

Το νοσοκομείο Γέιλ-Νιου Χέιβεν στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένας ασθενής με συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί ο ιός Έμπολα υποβάλλεται σε εξετάσεις. «Ένας ασθενής εισήχθη χθες Τετάρτη, αργά το βράδυ, στο νοσοκομείο Γέιλ-Νιου Χέιβεν για εξετάσεις με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ούτε αποκλείσει κάποια διάγνωση προς το παρόν» επισημαίνει το νοσοκομείο σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον ασθενή.

Παράλληλα, έλεγχοι για τον Έμπολα ξεκίνησαν την Πέμπτη σε τέσσερα αμερικανικά αεροδρόμια σε Σικάγο, Νιούαρκ, Ουάσινγκτον και Ατλάντα. Το Σάββατο είχαν ξεκινήσει έλεγχοι στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής του CDC, Τομ Φρίντμαν, θα δώσει κατάθεση σε Αμερικανούς γερουσιαστές, μετά το δεύτερο κρούσμα σε νοσηλεύτρια που βρισκόταν στην ομάδα φροντίδας του ασθενή από το Τέξας.

Αξιωματούχος του νοσοκομείου όπου οι δύο νοσοκόμες ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή με Έμπολα ζήτησε συγνώμη για τις αποτυχίες στην διαχείριση του πρώτου κρούσματος.

Η Άμπερ Βίνσον, η δεύτερη νοσηλεύτρια έφτασε σε ειδική μονάδα στην Ατλάντα, όπου νοσηλεύεται. Το CDC προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τους επιβάτες αεροπλάνου με το οποίο είχε ταξιδέψει η νοσηλεύτρια λίγο πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της.

Η Νίνα Φαμ, η πρώτη νοσηλεύτρια που διαγνώστηκε με τον ιό στο Τέξας πρόκειται να μεταφερθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα έξω από την Ουάσινγκτον, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Όχι σε επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή ταξιδιωτικού εμπάργκο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι είναι αναγκαίο να παραμείνουν σε λειτουργία οι γραμμές μεταφορών ώστε να προωθούνται στη δυτική Αφρική τα εφόδια που είναι απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση της επιδημίας εκεί.

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος είπε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί «αποτελεσματική στρατηγική» για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να λήξει η κρίση και αυτός είναι να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, πρόσθεσε ο Κιμ μιλώντας σε συνέδριο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Σύνοδος τη Δευτέρα για την οργάνωση σχεδίου

Οι ηγέτες των εννέα χωρών που συμμετέχουν στην Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) θα συναντηθούν τη Δευτέρα στην Αβάνα, προκειμένου να οργανώσουν σχέδιο αντιμετώπισης του Έμπολα, σε περίπτωση που κάνει την εμφάνισή του ο ιός.

«Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

Χθες η υπουργός Υγείας της Βενεζουέλας, Νάνσι Πέρες, είχε ανακοινώσει τη διοργάνωση της συνόδου αυτής των εννέα χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όμως μόνο σε επίπεδο υπουργών Υγείας.

Οι κουβανικές Αρχές από την πλευρά τους επεσήμαναν ότι στη σύνοδο θα συμμετάσχουν «οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών», χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Η σύνοδος αυτή αποτελεί την πρώτη περιφερειακή πρωτοβουλία αυτού του είδους στη Λατινική Αμερική, η οποία δεν έχει πληγεί ακόμη από την επιδημία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News