Κόσμος

Έκθεση-βόμβα από την Κομισιόν

Τρόμο προκαλεί έκθεση-σοκ της Κομισιόν για την εξάπλωση του Έμπολα, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, γίνεται λόγος πως μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 τα κρούσματα του ιού θα φθάσουν ακόμα και το 1,4 εκατ., μόνο στην Αφρική.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει κοινοποιηθεί και στις υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, βασίζεται σε εκτιμήσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC), αναφέρει το  zougla.gr.

Ήδη, σύμφωνα με το πρόσφατο ψήφισμα 2117 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η παρούσα επιδημία του Έμπολα χαρακτηρίζεται ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Παράλληλα, αρκετοί είναι εκείνοι που δίνουν έμφαση σε πιθανή χρήση του Έμπολα από ένοπλες ομάδες, οι οποίες επιθυμούν να πλήξουν την ασφάλεια κρατών της Δύσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις συνέπειες και τον τρόπο αντιμετώπισης του Έμπολα είχε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για το τι πρέπει να γίνει άμεσα απέναντι στην απειλή που θέτει ο Έμπολα, ενώ προστίθεται πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δέσμευση».


Εκτενής είναι η αναφορά σε αμερικανικές εφημερίδες.

Οι «New York Times», επικαλούμενοι αξιωματούχους του ομοσπονδιακού συστήματος υγείας, αναφέρουν ότι τα περισσότερα αμερικανικά νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τον ιό, επισημαίνοντας όμως και το «πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο». Η «Washington Post» παρουσιάζει την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι «μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα σημειώνονται έως και 10.000 κρούσματα κάθε εβδομάδα». Στα δημοσιεύματα αυτά υπογραμμίζεται ότι η μόλυνση της νεαρής νοσοκόμας στο Τέξας πρέπει να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επανεξέταση του ιατρικού πρωτοκόλλου. Μάλιστα, υπάρχει η πρόταση μεταφοράς των ασθενών σε «ειδικά κέντρα για τον Έμπολα».Αυξάνονται τα κρούσματα

Υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δημοσιοποίησαν την Τρίτη ένα εφιαλτικό σενάριο για 5.000 έως 10.000 νέα κρούσματα Έμπολα, σε εβδομαδιαία βάση, από τον προσεχή Δεκέμβριο.


Ήδη, ο ιός αναμένεται να σπάσει το «φράγμα» των 9.000 κρουσμάτων στη Δυτική Αφρική. Μέχρι στιγμής, 4.447 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σύνολο 8.914 κρουσμάτων. Αν και υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των μολύνσεων, εκπρόσωπος του ΠΟΥ ξεκαθάρισε πως ο Έμπολα έχει εξαπλωθεί πλέον σε «περισσότερες συνοικίες, κομητείες και νομαρχίες» από ό, τι πριν από έναν μήνα, Αναφέρει το  zougla.gr

.


Στο 70% το ποσοστό θνησιμότητας

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που προσβάλλονται από τον ιό Έμπολα μπορεί να φθάσει το 70% στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο (Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα), ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, αναφέρει το  zougla.gr.

«Για την ομάδα των ανθρώπων που ξέρουμε ότι είναι άρρωστοι και των οποίων γνωρίζουμε την τύχη, καταγράφουμε ποσοστό θνησιμότητας 70%. Είναι σχεδόν το ίδιο και στις τρεις χώρες. Ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο για να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας να φροντίσει έως την 1η Δεκεμβρίου για την ασφάλεια του 70% των ταφών και την απομόνωση του 70% των ύποπτων κρουσμάτων» πρόσθεσε.

«Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Η γεωγραφική εξάπλωση της επιδημίας είναι μια μεγάλη πρόκληση» υπογράμμισε.

Σύμφωνα, επίσης, με τον Έιλγουορντ, είναι «πραγματικά πρόωρο» να πει κάποιος ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σχόλια