default-image

Η Νίκολα Στάρτζονη επόμενη πρωθυπουργός της Σκωτίας

Κόσμος
Η Νίκολα Στάρτζονη επόμενη πρωθυπουργός της Σκωτίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νίκολα Στάρτζον θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Σκωτίας, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, μετά τη βέβαιη εκλογή της στην ηγεσία του κυβερνώντος Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

Η  Νίκολα Στάρτζον, επί επταετία αντιπρόεδρος του SNP, είναι η μοναδική υποψήφια για τη διαδοχή του Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την ήττα του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι χιλιάδες νέοι υποστηρικτές έχουν συρρεύσει στο κόμμα μετά τη 18η Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας τα μέλη του σε 84.000 και αναδεικνύοντας το κυβερνών κόμμα της πληθυσμιακά μικρής Σκωτίας σε τρίτο ως προς τον αριθμό μελών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας σε συνέδριο συνδικαλιστικής ένωσης στη Γλασκώβη, ο Σάλμοντ χαρακτήρισε τη Στάρτζον «εξέχουσα πολιτικό της γενιάς της». «Είναι απόλυτα έτοιμη για τον ρόλο αυτό», υπογράμμισε ο απερχόμενος ηγέτης του SNP και απερχόμενος πρωθυπουργός.

Ο Σάλμοντ σημείωσε ότι τα ποσοστά των γυναικών που εργάζονται στη Σκωτία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. «Κινούμαστε προς σκανδιναβικά επίπεδα συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και έτσι είναι απολύτως λογικό να έχουμε τρεις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο. Η αντίθεση με το Γουέστμινστερ είναι εμφανής».

Από την πλευρά της η Σκωτσέζα πολιτικός, η οποία χάραξε τη στρατηγική του δημοψηφίσματος, χαρακτήρισε «δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τα βήματα του Αλεξ (Σάλμοντ)», του ανθρώπου που έφερε τα σκωτσέζικα αιτήματα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News