default-image

Κομπάνι: Κούρδοι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη μέση του πουθενά

Κόσμος
Κομπάνι: Κούρδοι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη μέση του πουθενά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και Κούρδων μαίνονται στο Κομπάνι της Συρίας, ενώ χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στη μέση του πουθενά, αφού η Τουρκία έχει κλείσει τα σύνορα της, τόσο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου, όσο και για όσους πέρασαν στην τουρκική πλευρά και τώρα θέλουν να επιστρέψουν, για να ενισχύσουν τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης.

To μεσημέρι του Σαββάτου, όπως μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο αναφορές Κούρδων και σύρων ακτιβιστών, η μάχη στο Κομπάνι γινόταν σε δύο μετώπα, στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης. Η ISIS προσπαθεί να κυκλώσει τις κουρδικές δυνάμεις. Προηγουμένως, οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει το λεγόμενο «κέντρο ασφαλείας» του Κομπάνι, περιοχή στα ανατολικά με κτίρια των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων και το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε έξι αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών κοντά στο Κομπάνι την Παρασκευή και το Σάββατο. Παράλληλα, όσον αφορά το Ιράκ, αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ανμπάρ προειδοποιούν ότι η κατάσταση στην επαρχία «είναι εύθραυστη», επισημαίνοντας ότι η διεθνής προσοχή έχει στραφεί κυρίως στη βόρεια Συρία και την κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου κούρδοι μαχητές προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές.

Οι αμερικανικές και οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τρεις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων των τζιχαντιστών στο Ιράκ τις δύο τελευταίες ημέρες. Οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν, επίσης, προμήθειες για τον ανεφοδιασμό των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Ιράκ.

Οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες στο δυτικό Ιράκ, περιλαμβανομένων αυτών εναντίον της πόλης Ραμάντι πρωτεύουσας της αλ Άνμπαρ, βοήθησαν τον ιρακινό στρατό να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές και έτσι η Βαγδάτη παραμένει ασφαλής, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεύτερος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε πως το δυτικό Ιράκ είναι μια πηγή ανησυχίας και «η κατάσταση δεν είναι καλή».

Ο ιρακινός στρατός, ανέφερε, έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις οι οποίες απέτυχαν. «Ξεκινούν μια επιχείρηση, όμως σταματά έπειτα από ένα χιλιόμετρο» πρόσθεσε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία σύγκριση» με τις δυνατότητες των Κούρδων, οι οποίοι από την πλευρά τους καταφέρνουν να επανακατάλαβουν περιοχές.

Αργά βήματα της Τουρκίας προς τη "συμμαχία προθύμων"

Παράλληλα, η Τουρκία συμφώνησε να «υποστηρίξει» την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ενόπλων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, την ώρα που οι ΗΠΑ την πιέζουν επίμονα για ενεργή εμπλοκή στην στρατηγική κατά της ISIS.

Όταν ρωτήθηκε αν οι επαφές με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και αξιωματικούς του τουρκικού στρατού απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ απάντησε θετικά.

«Η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης», ένα από τα στοιχεία της αμερικανικής στρατηγικής στη Συρία, όπως την παρουσίασε στις 10 Σεπτεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

O αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ από την πλευρά του σημείωσε ότι μένει να φανεί εάν η εκπαίδευση των Σύρων θα γίνει σε τουρκικό έδαφος ή όχι: «Τα πιο συγκεκριμένα σημεία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό θα είναι μέρος των συζητήσεων» των επόμενων ημερών στην Άγκυρα, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός.

Ο Χέιγκελ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Ιντσιρλίκ για τις επιδρομές εναντίον της ISIS. Σε ερώτηση εάν η Τουρκία έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, περιορίστηκε να πει πως «θα μας βοηθούσε πολύ».

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη σημασία που δίνει στην εμπλοκή της Τουρκίας. Η Λίζα Μόνακο, υψηλόβαθμη σύμβουλος ασφαλείας στο προεδρικό επιτελείο συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν ως μέρος των επαφών.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπογραμμίστηκε ότι η Μόνακο «εξέφρασε την εκτίμηση του Λευκού Οίκου στην τουρκική υποστήριξη στις επιχειρήσεις και υπογράμμισε τη σημασία επιτάχυνσης της τουρκικής βοήθειας ως μέρος της συνολικής στρατηγικής για υποβάθμιση και τελική εξόντωση της ISIS».

Εκτέλεσαν τουλάχιστον 4 γυναίκες

Το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το in.gr, εκτέλεσε τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες, ανάμεσά τους δύο γιατρούς και μία πολιτικό, στο βόρειο Ιράκ, ανέφεραν συγγενείς τους και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την οποία το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τον Ιούνιο, οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν την Τετάρτη τρεις γυναίκες, περιλαμβανομένων δύο γιατρών, είπε η Χάναα Εντουάρ, μία ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικεφαλής της οργάνωσης Αλ Άμαλ.

Ο θάνατος των δύο γιατρών επιβεβαίωθηκε και από μία ιατρική πηγή στη Μοσούλη, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για τις Μάχα Σαμπάνε και Λάμια Ισμαήλ. Το τρίτο θύμα ήταν νομικός.

Την 5η Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν επίσης την Ίμαν Μοχάμεντ Γιούνος, πρώην βουλευτή του Μετώπου των Τουρκομάνων του Ιράκ που ανήκει στη σουνιτική κοινότητα στην πόλη Ταλ Άφαρ, δυτικά της Μοσούλης προς τη συριακή μεθόριο.

«Την απήγαγαν από το σπίτι της τον περασμένο μήνα και κάλεσαν την οικογένεια αυτήν την εβδομάδα για να της ανακοινώσουν ότι την είχαν εκτελέσει» δήλωσε ο Άλι αλ Μπαγιάτι, που διευθύνει ένα ίδρυμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Τουρκομάνων.«Στη συνέχεια πέταξαν το πτώμα της σε ένα πηγάδι στα περίχωρα του Ταλ Άφαρ», προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Εντουάρ, τουλάχιστον άλλες τέσσερις γυναίκες εκτελέστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Μοσούλης τις τελευταίες αυτές εβδομάδες, περιλαμβανομένης μιας πρώην υποψηφίας για ένα δημοτικό συμβούλιο και μίας ακαδημαϊκού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News