Κόσμος

Έμπολα: 2 κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισπανία-Αυστηροί έλεγχοι στο JFK

Θετικός στον ιό Έμπολα διαγνώστηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων, ένας νοσηλευτής στο Ντάλας του Τέξας, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που είχε αναλάβει τη φροντίδα του Τόμας Ντάνκαν, καθώς και μία νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον ιό στην Ισπανία, η οποία έχει τις αισθήσεις της αλλά η κατάσταση της παραμένει κρίσιμη, σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές.

Πρόκειται για νοσηλευτή που είχε φροντίσει τον άτυχο Λιβεριανό Eric Duncan, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Τετάρτη, στο "Texas Health Presbyterian". Το πρώτο θύμα του Έμπολα στην Αμερική είχε μολυνθεί στη Λιβερία και κατέληξε στις 9 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο του Ντάλας. Οι Αρχές της πολιτείας του Τέξας δήλωσαν ότι περίμεναν ένα δεύτερο κρούσμα και είναι προετοιμασμένες για την αντιμετώπισή του.

Ο ασθενής αφού παρουσίασε πυρετό το βράδυ της Παρασκευής, μπήκε σε καραντίνα και υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων ήταν θετικά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πώς μεταδόθηκε ο ιός από τον Λιβεριανό στον νοσοκόμο, ενώ οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή ο νοσηλευτής και έχουν ενδεχομένως εκτεθεί στον Έμπολα.

«Ξέραμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο κρούσμα και ήμασταν προετοιμασμένοι γι αυτήν την πιθανότητα», επισήμανε ο David Lakey, επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας, καταλήγοντας: «Ενισχύουμε την ομάδα μας στο Ντάλας και εργαζόμαστε με μεγάλη προσοχή για να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού».

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσοκόμα στην Ισπανία

Η νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον Έμπολα στην Ισπανία έχει τις αισθήσεις της αλλά η κατάσταση της παραμένει κρίσιμη, σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές.

Ακόμα τρία άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο της Μαδρίτης και τέθηκαν υπό παρακολούθηση, καθώς παρουσίασαν συμπτώματα του ιού, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 15 εκτός από την νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο. Κανείς όμως από αυτούς μέχρι στιγμής δεν έχει διαγνωσθεί με τον ιό. Στο νοσοκομείο έχει εισαχθεί και ο σύζυγος της Ρομέρο.

Νέα Υόρκη: Σε ισχύ αυστηροί έλεγχοι κατά του Έμπολα στο αεροδρόμιο JFK

Το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης είναι το πρώτο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης του Έμπολα. Ιατρικές ομάδες, εξοπλισμένες με θερμικές κάμερες, θα ελέγχουν τους επιβάτες για πιθανά συμπτώματα του θανατηφόρου ιού.

Όσοι ταξιδεύουν από τη Δυτική Αφρική καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Σύντομα, οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο Νιούαρκ της Νέας Υόρκης, αλλά και στα αεροδρόμια της Ουάσινγκτον.

Σχόλια