Κόσμος

Καμερούν: Ελεύθεροι 27 όμηροι που κρατούσε η Μπόκο Χαράμ

Είκοσι επτά όμηροι που είχαν αιχμαλωτιστεί από μαχητές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στο Καμερούν, περιλαμβανομένων 10 Κινέζων εργατών, αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η προεδρία της χώρας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Πολ Μπίγια σε ανακοίνωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο, «οι 27 όμηροι που είχαν απαχθεί στις 16 Μαΐου 2014 και τις 27 Ιουλίου 2014 από την πόλη Κολοφάτα παραδόθηκαν τη νύχτα στις Αρχές του Καμερούν».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δέκα Κινέζοι, η σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αμαντού Άλι, ο "Λαμίντο" (τοπικός θρησκευτικός ηγέτης) της Κολοφάτα και μέλη των οικογενειών τους που είχαν απαχθεί είναι ασφαλή», χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες.

Η σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Καμερούν απήχθη από το σπίτι της τον Ιούλιο, ενώ οι Κινέζοι εργάτες αιχμαλωτίστηκαν το Μάιο κοντά την πόλη Ουάζα, 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νιγηρία.

Το Καμερούν αρχικά είχε αφήσει την Μπόκο Χαράμ να χρησιμοποιεί το έδαφος του απώτατου Βορρά ως βάση ανεφοδιασμού, όμως στράφηκε εναντίον της οργάνωσης μετά τη διεθνή κατακραυγή που ξεσήκωσε η απαγωγή περισσότερων από 200 κοριτσιών στη Νιγηρία, στις 14 Απριλίου.

Φέτος η Μπόκο Χαράμ έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο Καμερούν, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της χώρας να αναπτύξει στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της στα σύνορα με τη Νιγηρία, συμμετέχοντας στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της οργάνωσης.

Σχόλια