default-image

Οι Μαλάλα Γιουσαφζάι και Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν το Νόμπελ Ειρήνης

Κόσμος
Οι Μαλάλα Γιουσαφζάι και Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν το Νόμπελ Ειρήνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Μαλάλα Γιουσαφζάι, τη 17χρονη Πακιστανή μαθήτρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, αφού σώθηκε από τη δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, και στον 60χρονο Ινδό ακτιβιστή Κάιλας Σατιάρτι, ο οποίος έχει μεγάλη δραστηριότητα στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας, απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή.

Η 17χρονη μαθήτρια είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση ως «σύμβολο» του αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στη σχολική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, Ταλιμπάν είχαν εισβάλει στο σχολικό λεωφορείο που βρισκόταν και την τραυμάτισαν σοβαρότατα στο κεφάλι. Η κοπέλα είχε μεταφερθεί στη Βρετανία, όπου και κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό της.

Πολλοί πάντως θεωρούν πως μια τέτοια βράβευση για τη νεαρή Μαλάλα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της, καθιστώντας την ακόμη μεγαλύτερο στόχο για τους φανατικούς ισλαμιστές.

Ο 60χρονος Σατιάρτι, ο οποίος συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ινδίας από τη δεκαετία του '90, μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών και την εξάλειψη της παιδικής εργασίας. Μέχρι τώρα η οργάνωση, που έχει ιδρύσει ο ίδιος, έχει απελευθερώσει 80.000 παιδιά από διάφορες μορφές σκλαβιάς, βοηθώντας παράλληλα στην επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία και την εκπαίδευσή τους.

Η ανακοίνωση των ονομάτων έγινε στο Όσλο το μεσημέρι της Παρασκευής. Την απόφαση έλαβε πενταμελής Επιτροπή διορισμένη από τη νορβηγική Βουλή, η οποία αποτελείται από τρεις πολιτικούς, έναν νομικό και έναν επίσκοπο. Και η τεράστια τιμή συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 878.000 ευρώ.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν φαβορί και πέρυσι, αλλά τελικά το βραβείο είχε απονεμηθεί στον Οργανισμό για τη Μη Διάδοση των Χημικών Όπλων, με φόντο τη συριακή κρίση.

Ως φετινό φαβορί σύμφωνα και με την «απόδοση» στα στοιχήματα (με 9 προς 4) προβαλλόταν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στον κατάλογο των υποψηφίων συμπεριλαμβανόταν ο Αμερικανός πρώην πράκτορας Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος προκάλεσε σάλο διεθνώς όταν αποκάλυψε το εύρος των μυστικών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ωστόσο ένα Νόμπελ Ειρήνης στον Σνόουντεν, που ζει με πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, θα προκαλούσε οπωσδήποτε την οργή των ΗΠΑ, όπου θεωρείται προδότης.

Υποψήφιος για το βραβείο ήταν και ο Μάρτιν Λι, ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος στο Χονγκ Κονγκ, «ο οποίος αγωνίζεται για δημοκρατικούς θεσμούς, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου». Μια τέτοια βράβευση όμως θα εξόργιζε όμως το κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο.

Ο ανθρωπιστής Κογκολέζος γιατρός Ντένις Μουκουένγκε, ο οποίος έχει ιδρύσει και διοικεί κλινική όπου νοσηλεύονται χιλιάδες θύματα μαζικών βιασμών, τους οποίους διαπράττουν ένοπλες ομάδες, ήταν επίσης στη λίστα των υποψηφίων.

Πριν την ανακοίνωση του βραβείου πολλοί περιελάμβαναν στον κατάλογο με τα φαβορί και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στην ιστορία του Νομπέλ Ειρήνης, εκτός από τις λίγο-πολύ αναμενόμενες, δεν ήταν λίγες οι βραβεύσεις που προκάλεσαν έκπληξη και έντονες διαμάχες.

Κανείς δεν είχε αντίρρηση, ας πούμε, για τον πρώτο Νομπελίστα Ειρήνης, τον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκο Ντινάν (1901).

Ούτε για βραβεύσεις όπως του Άλμπερτ Σβάϊτσερ (1952), του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1964), της Μητέρας Τερέζας (1979), και της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι (1991), της πολιτικού που τα έβαλε με τη χούντα στην Μιανμάρ. Όλοι αγωνίστηκαν για την ειρήνη, τη δημοκρατία, και τον ανθρωπισμό.

Αντιθέτως άλλα Νομπέλ Ειρήνης, ιδίως εκείνα που δόθηκαν κάπως πρόωρα - όπως αποδείχθηκε αργότερα - σε πολιτικούς, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. Όπως εκείνα στους Θεόδωρο Ρούζβελτ (1906), Γιτζάκ Ράμπιν, Σιμόν Πέρες και Γιάσερ Αραφάτ (1994), και στους Χένρι Κίσινγκερ και Λε Ντουκ Θο (1973) - το οποίο μάλιστα οδήγησε σε παραίτηση δύο μέλη της Επιτροπής.

Πιο πρόσφατα, το 2009, η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα ήταν μη αναμενόμενη, και αμφιλεγόμενη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρισκόταν στην εξουσία για λιγότερο από ένα χρόνο.

Η πιο λαμπερή απουσία από τον κατάλογο με τους Νομπελίστες Ειρήνης είναι, βέβαια, εκείνη του Μαχάτμα Γκάντι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News