default-image

Αιματοκύλισμα στην Υεμένη

Κόσμος
Αιματοκύλισμα στην Υεμένη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιματοκύλισμα σημειώθηκε σήμερα στην Υεμένη, λίγες μόλις ώρες αφότου ο νέος πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την παραίτησή του. Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν.

Σημειώνεται ότι ο Άχμεντ Άουαντ μπεν Μουμπάρακ παραιτήθηκε μετά την αμφισβήτηση του διορισμού του από τους σιίτες αντάρτες Χούτι που ελέγχουν από τις 21 Σεπτεμβρίου την πρωτεύουσα της χώρας Σαναά.

Εφιαλτικό σκηνικό

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά, όταν ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε ένα σημείο ελέγχου των Χούτι, στο κέντρο της Σαναά, και ενώ οι υποστηρικτές των σιιτών ανταρτών ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν μια διαδήλωση.

Ανθρώπινα μέλη είχαν διασκορπιστεί σε όλη την πλατεία Ταχρίρ και λίμνες αίματος είχαν σχηματιστεί στην άσφαλτο μετά την έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 75 άνθρωποι.

Μία ακόμα επίθεση αυτοκτονίας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε την ίδια ημέρα στην ανατολική Υεμένη, όπου η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έχει εξαπολύσει κατά τους τελευταίους μήνες επανειλημμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του στρατού και της κυβέρνησης.

Από την επίθεση τουλάχιστον 20 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε φυλάκιο του στρατού, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και επίθεση με όπλα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα σύγκρουση μεταξύ των Χούτι και του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού λίγο μετά το διορισμό του.

«Στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά ενώ βρισκόταν ανάμεσα (στους άνδρες) της ασφάλειας (των Χούτι) και ενώ κοντά βρίσκονταν απλοί άνθρωποι», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο τα περιστατικά αυτά είναι παρόμοια με παλαιότερες βομβιστικές επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από την ΑΚΑΧ με στόχο ιδίως κρατικούς θεσμούς όπως ο στρατός.

Ο Μάθιου Τούλερ για τις υποθέσεις

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Υεμένη, Μάθιου Τούλερ, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις:

«Οι πολίτες της Υεμένης βιώνουν επί μακρόν παράλογη βία και το μόνο που επιτυγχάνεται από την πρόσφατη αύξηση των εχθροπραξιών με στόχο μάλιστα αθώους πολίτες είναι η υπονόμευση της προόδου που είχε σημειωθεί στην Υεμένη με την επανάσταση του 2011», αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπό της η αμερικανική πρεσβεία.

«Οι προκλήσεις (που αντιμετωπίζει) η Υεμένη είναι πολιτικής φύσεως και άρα πρέπει να διευθετηθούν μέσω πολιτικών λύσεων», πρόσθεσε.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News