default-image

Κύπρος: Στη δημοσιότητα χάρτες της ΑΟΖ

Κόσμος
Κύπρος: Στη δημοσιότητα χάρτες της ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο χάρτες με τα 13 οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Στον έναν απεικονίζονται τα οικόπεδα των γεωτρήσεων και στον άλλο αυτά στα οποία είναι σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις από τις εταιρείες Noble (αμερικανική), ENI-KOGAS (ιταλοκορεατική κοινοπραξία) και εκείνα στα οποία θα κάνει γεωτρήσεις η γαλλική Total.

Ο χάρτης, ο οποίος δείχνει τις περιοχές, τις οποίες η Άγκυρα δέσμευσε από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλλομένους («Νavtex») προβλήθηκε από όλα τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης.

Κομισιόν: Συντάσσεται με Λευκωσία

Με τις θέσεις της Λευκωσίας συντάσσεται η Κομισιόν στο θέμα της πρόσφατης πρόκλησης της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων, ωστόσο για μία ακόμη φορά η παρέμβασή της προς την Άγκυρα περιορίζεται σε φραστικές διατυπώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση Προόδου, «η Τουρκία εξέδωσε ανακοινώσεις και ενεπλάκη σε πράξεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της να ερευνούν και να εκμεταλλεύονται υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ, το σεβασμό της στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και «την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών-μελών στα χωρικά τους ύδατα».

Οι δεσμευμένες από την Τουρκία περιοχές απεικονίζονται στο χάρτη με κόκκινο χρώμα. Μέσα σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. Επιπλέον, στο κόκκινα χρωματισμένο πεδίο βρίσκεται και μέρος του οικοπέδου 2, το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα. Στο 12 (κοίτασμα «Αφροδίτη») έκανε γεώτρηση η αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ τα οικόπεδα 10, 11 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στη γαλλική εταιρεία Total.

Η κόκκινη συνεχόμενη γραμμή είναι αυτή που συμφωνήθηκε στις οριοθετήσεις της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Η συνεχόμενη γαλάζια γραμμή δείχνει τις συντεταγμένες - όπως έχουν δημοσιευτεί - της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τη μέση γραμμή σε συνάφεια με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Καλεί επίσης την Άγκυρα να μην κάνει δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο της για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News