default-image

Τουρκία: "Δε θα επέμβουμε μονομερώς στο Κομπάνι"

Κόσμος
Τουρκία: "Δε θα επέμβουμε μονομερώς στο Κομπάνι"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που Κούρδοι διαδηλωτές κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει στρατιωτική δράση για να προλάβει την κατάληψη της πόλης Κομπάνι από τους τζιχαντιστές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η χώρα του θα διεξαγάγει μονομερή χερσαία επιχείρηση για τη σωτηρία της πόλης αυτής που βρίσκεται στον κουρδικό θύλακα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε πως διεξάγονται συνομιλίες και ότι, «όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δε θα αποστεί από το να διαδραματίσει το ρόλο που της αντιστοιχεί».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές τού - υπό τις ΗΠΑ - διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους είναι «επιτυχημένες».

«Πρέπει να εξεταστεί ωστόσο το ενδεχόμενο και όλων των άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης μίας χερσαίας επιχείρησης», πρόσθεσε.

«Η ειρήνη δε θα επικρατήσει ποτέ πραγματικά στη Συρία χωρίς την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και του καθεστώτος του», επανέλαβε ακόμη ο Τούρκος υπουργός.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δε βρίσκεται «ακόμη» στο τραπέζι των συζητήσεων, προσθέτοντας ωστόσο πως «ότι δεν υπάρχει απλή και ευθεία απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία συγκλονίζεται από τη Δευτέρα από βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει στρατιωτική δράση για να προλάβει την κατάληψη της πόλης Κομπάνι από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί κατά την άγρια καταστολή των κουρδικών διαδηλώσεων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πριν από μία εβδομάδα τη διεξαγωγή τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να οργανώσει τέτοια επιχείρηση, φοβούμενη, μεταξύ άλλων, ότι θα ενισχύσει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News