Κόσμος

Ευρωβουλή: Κόπηκε η επίτροπος της Σλοβακίας, πέρασε της Ισπανίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα της τέως πρωθυπουργού της Σλοβακίας Άλενκα Μπράτουσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσαν ευρωβουλευτές. Η ίδια ήταν εξαρχής «επικίνδυνη» να κοπεί. Επρόκειτο να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Τις «εξετάσεις» πέρασε ο Ισπανός Μιγκέλ Κανιέτε.

Η Μπράτουσεκ ήταν πρωθυπουργός της χώρας το διάστημα Μαρτίου 2013-Σεπτεμβρίου 2014. Είναι η πρώτη υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απορρίπτεται από το Σώμα, καθώς δεν ήταν αρκετά πειστική στην ακρόασή της.

Ο διορισμός της Μπράτουσεκ απερρίφθη από 112 ευρωβουλευτές έναντι 13 που τάχθηκαν υπέρ και δύο που απείχαν.

Η Ευρωβουλή πέρασε από ακρόαση τους υποψηφίους για τα χαρτοφυλάκια της επόμενης Κομισιόν, βγάζοντας αρχικά κίτρινη κάρτα σε πέντε -το Γάλλο Μοσκοβισί (Οικονομικών), τον Ισπανό Κανιέτε (Κλίματος), το Βρετανό Χιλ (Χρηματοπιστωτικών Αγορών), την Τσέχα Γιούροβα (Δικαιοσύνης) και τον Ούγγρο Ναβράσις (Παιδείας και Πολιτισμού).

Σε αυτούς προστέθηκε τη Δευτέρα και η Σλοβένα Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία είχε θεωρηθεί εξαρχής «επικίνδυνη».

Η υποψήφια - η οποία, μετά την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία της Σλοβενίας είχε ουσιαστικά αυτοπροταθεί- θα έπαιρνε τη θέση του υπερ-επιτρόπου Ενεργειακής Ενοποίησης, αλλά έκανε τη χειρότερη παρουσίαση ενώπιον των ευρωβουλεύτων.

Ο Ισπανός Κανιέτε πέρασε τελικά τις εξετάσεις της Ευρωβουλής με την ψήφο και των σοσιαλιστών.

Η ψηφοφορία για την Κομισιόν στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Σχόλια