Κόσμος

Γκιουλέν σε Ερντογάν: "Θα διαλύσεις την Τουρκία"

Προειδοποίηση απηύθυνε προς τον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας στο Ιράκ ή τη Συρία. Σύμφωνα με τον αυτοεξόριστο ιμάμη, οι τουρκικές Αρχές πρέπει να αποφύγουν κάθε εμπλοκή που θα οδηγήσει τον τουρκικό λαό να βιώσει ξανά τη θλίψη που βίωσε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αυτοί που μετέτρεψαν την Τουρκία σε "έξυπνο" κράτος δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις φιλοδοξίες τους και να την εμπλέξουν σε πόλεμο γιατί θα οδηγήσουν το λαό σε μια συμφορά παρόμοια με αυτή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Γκιουλέν σύμφωνα με την ιστοσελίδα defence-point.gr.

Ο Γκιουλέν παραλλήλισε επίσης τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση με την Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο, τη νεοτουρκική οργάνωση που οδήγησε την Τουρκία στην εμπλοκή της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Όπως οι Νεότουρκοι τελείωσαν τη μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία, ελπίζω αυτοί [ο Ερντογάν και το κόμμα του] να μην κάνουν το ίδιο με το διάδοχο της αυτοκρατορίας κράτος, θυσιάζοντας τις επόμενες γενιές. Διαφορετικά το τουρκικό έθνος δε θα ανακάμψει», είπε ο Γκιουλέν.

Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνουν να λάβουν οι διαδηλώσεις Κούρδων στην Τουρκία. Στους 14 έχουν φτάσει οι νεκροί ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων διαδηλωτών κατά της κατάληψης της πόλης Κομπανί στον κουρδικό θύλακα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Σε έξι επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ ο στρατός έχει βγει στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ. Ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα, υπό το φόβο να περάσει η σπίθα του πολέμου στη Συρία τα σύνορα της Τουρκίας.

Σχόλια