Κόσμος

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Απασχόλησης εν μέσω διαδηλώσεων

Εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας ιταλικών συνδικάτων συναντώνται στο Μιλάνο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εργασίας της Ε.Ε.

Δεκαπέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που αρχίζει στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην ιταλική πόλη. Ωστόσο έξω από το Μέγαρο της Έκθεσης του Μιλάνου, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος, το ιταλικό συνδικάτο Fiom-Cgil, φοιτητές και άνεργοι λίγες ώρες πριν τη σύνοδο διαδήλωναν με αίτημα «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την απασχόληση και τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας».

Στο επίκεντρο της Συνόδου αναμένεται να βρεθούν τρόποι τόνωσης της εργασίας και της ανάπτυξης, δεδομένων των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών ανεργίας που μαστίζουν, κυρίως, τον ευρωπαϊκό Νότο.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι Γαλλία και Ιταλία θα εστιάσουν τις παρεμβάσεις τους στην ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και στο ότι οι μεταρρυθμίσεις και η οικονομική εξυγίανση απαιτούν και δυναμικότερη οικονομική στήριξη για να αντιμετωπιστεί ο βασικής σημασίας κοινωνικός παράγοντας.

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας στο Νότο

Στη σημερινή διάσκεψη μετέχει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο συζήτηση για χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να θεωρηθεί απόλυτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Η σημερινή διάσκεψη οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου έχει και την εκ περιτροπής προεδρία στην Ένωση: «Παρουσιαζόμαστε στη σημερινή συνάντηση με ένα τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ρέντσι.

«Η γενικότερη λογική είναι ότι για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας από το εργασιακό, η Ε.Ε. πρέπει να δώσει πίστωση χρόνου, εξισορροπώντας τη λιτότητα με ευελιξία και επενδύσεις», τόνισε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση, από μέρους της Γαλλίας, ότι δεν πρόκειται να σεβαστεί το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στον απόηχο των επίσημων δηλώσεων της κυβέρνησης της χώρας ότι αναβάλλει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού για το 2017, όπως και η Ιταλία.

Την Τρίτη όμως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης θέλησε να στείλει μήνυμα διαλλακτικότητας, τονίζοντας ότι, σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης, δεν υπάρχουν βασικές διαφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία και τους υπόλοιπους μεγάλους εταίρους της Ένωσης.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα εγκριθούν νέα κονδύλια και έκτακτες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης ή αν θα χρησιμοποιηθούν μόνον οι πόροι που έχουν ήδη εγκριθεί, όπως ζητά η Γερμανία. Σύμφωνα με παρατηρητές, πάντως, δύσκολα θα μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη διάσκεψη λαμβάνοντας υπόψη και ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αναλάβει - επίσημα- τα καθήκοντά της.

Παρά τις αρχικές αντίθετες πληροφορίες, πάντως, οι Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ και Ματέο Ρέντσι αναμένεται να πάρουν μέρος, αργά το απόγευμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σχόλια