default-image

Αιματηρές διαδηλώσεις Κούρδων για το Κομπανί

Κόσμος
Αιματηρές διαδηλώσεις Κούρδων για το Κομπανί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας Κούρδων διαδηλωτών - που τείνουν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις - κατά της κατάληψης της πόλης Κομπανί στον κουρδικό θύλακα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Σε έξι επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ ο στρατός έχει βγει στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ. Ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα, υπό το φόβο να περάσει η σπίθα του πολέμου στη Συρία τα σύνορα της Τουρκίας. Κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι «το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει».

Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας νεκροί έπεσαν 14 άνθρωποι, ενώ αναφέρονται δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν 343 κτίρια, τα περισσότερα δημόσια, και πυρπολήθηκαν περίπου 40 οχήματα. Σε επιφυλακή βρίσκεται η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες.

Το βράδυ της Τρίτης επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε έξι νοτιοανατολικές επαρχίες, τις Ντιγιαρμπακίρ, Βαν, Μάρντιν, Μους, Μπάτμαν και Σίιρτ, με κουρδικό κυρίως πληθυσμό.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας, στρατιωτικές δυνάμεις κατέβηκαν στους δρόμους για να καταστείλουν τους εξαγριωμένους διαδηλωτές. Κατά τις συγκρούσεις στην πόλη έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας σποραδικά πυρά ακούγονταν από διάφορες συνοικίες του Ντιγιαρμπακίρ.

Οι διαδηλωτές, μέλη του ΡΚΚ, κατέστρεψαν μεταξύ άλλων και την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρισκόταν στη φοιτητική εστία της πόλης, γεγονός πρωτόγνωρο και με ιδιαίτερο συμβολισμό όσον αφορά την προσβολή του κύρους του τουρκικού κράτους.

Στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της πόλης Μπάτμαν.

Το κλίμα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ήταν φορτισμένο από το πρωί. Μεγάλες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Μερσίνα και την Αττάλεια στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που προσπάθησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στις περιοχές της Χαλκηδόνας, του Μπάγτζιλαρ και του Σουλτανγκαζί.

Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό στην Άγκυρα. Οι περίπου 1.000 διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκροτήσουν πορεία προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όταν η Αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει με αντλίες νερού και χημικά ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Σκηνικό βίαιων συγκρούσεων αποτέλεσε η επαρχία Βάρτο της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μιας περιοχής με ισχυρή παρουσία του κουρδικού στοιχείου, όπου στις συγκρούσεις με την Αστυνομία κατεγράφη ο πρώτος νεκρός της ημέρας, ένας 25χρονος διαδηλωτής, ενώ υπήρξε και ένας τραυματισμός.

Συγκρούσεις με τραυματίες ξέσπασαν και στην επαρχία Χακιάρι, από όπου αναχώρησαν πέντε λεωφορεία με διαδηλωτές με προορισμό τη μεθόριο με τη Συρία, στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη Κομπανί.

«Το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, και επιβεβαίωσε ότι «το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει». Ζήτησε παράλληλα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται ήδη δύο χιλιάδες άνδρες του Ισλαμικού Κράτους και έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό της άκρο. Οι συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Κι ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά την Άγκυρα να αναλάβει ενεργό ρόλο στη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, η τουρκική κυβέρνηση, διά στόματος του Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε χθες ότι απαιτείται χερσαία επέμβαση προκειμένου να μπει φρένο στην επέλαση των τζιχαντιστών στο Κομπανί.

Την ίδια ώρα, όμως, παραμένει με τα χέρια σταυρωμένα. Τουρκικά τεθωρακισμένα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, απέναντι από το Κομπανί, με τις μηχανές αναμμένες, την ώρα που πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα με την στάση της δε θέλει να βοηθήσει τους Κούρδους.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News