Κόσμος

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Έμπολα θα μεταλλαχθεί

Ήρθε και η σειρά της Ευρώπης να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού μετά το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Μαδρίτη, σε μία 40χρονη νοσοκόμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο ήταν πλέον αναπόφευκτο μετά την αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας, μολονότι οι Βρυξέλλες αλλά και οι ισπανικές Αρχές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς "έσπασε" το φράγμα των μέτρων ασφαλείας. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στην Ευρώπη και το δεύτερο εκτός των χωρών της δυτικής Αφρικής όπου εμφανίστηκε ο ιός.

Αμερικανοί ιολόγοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι ο Έμπολα μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι νομίζουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι τα κρούσματα εντοπίζονται πλέον και σε ανεπτυγμένες περιοχές δείχνει πως τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουν οι ειδικοί καθίστανται ανεπαρκή και ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί.

Η νοσοκόμα, η οποία εκτιμάται ότι ήταν φορέας του ιού για περισσότερο από μια εβδομάδα πριν διαγνωστεί με Έμπολα, είχε μολυνθεί ενόσω φρόντιζε ένα θύματα του ιού. Η Τερέσα Ρομέρο Ράμος - το όνομα της οποίας δημοσιεύεται σήμερα από όλα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, παρά την επιθυμία της να παραμείνει ανώνυμη - συμμετείχε στην ομάδα που περιέθαλψε δύο Ισπανούς ιεραπόστολους που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και επαναπατρίσtηκαν από τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε στις 12 Αυγούστου και τις 25 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, και στη συνέχεια απεβίωσαν. Μόλις έγινε γνωστό το κρούσμα στη χώρα της Ιβηρικής, η Ισπανία έθεσε σε πλήρη εφαρμογή τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό του ιού.

Κι ενώ διερευνάται το πώς μολύνθηκε η νοσοκόμα και εάν είχαν εφαρμοστεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας, με την Ισπανίδα μάλιστα υπουργό Υγείας, Άνα Μάτο, να εμφανίζεται καθησυχαστική, η κυβέρνηση της Μαδρίτης εμφανίζεται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη μετά kai την πληροφορία ότι η προστατευτική στολή που φορούσε η νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο Ράμος, εν ώρα εργασίας, δεν κατάφερε να την προφυλάξει από τον ιό του Έμπολα.

Η προστατευτική στολή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου "La Paz" στη Μαδρίτη, όπου εργαζόταν η νοσοκόμα, ζητά την παραίτηση της Ισπανίδας υπουργού Υγείας, με αφορμή τη μόλυνση της συναδέλφου τους. Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών θυσιάστηκε στο βωμό της εξυγίανσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης!

Την ίδια ώρα, στο θέμα της εφαρμογής των προβλεπόμενων διαδικασιών ασφαλείας δίνει έμφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητεί απαντήσεις από τη Μαδρίτη. Οι Αρχές έθεσαν άμεσα σε καραντίνα το σύζυγο της ασθενούς και δύο ακόμα άτομα, ενώ υπό παρακολούθηση είναι επίσης και 30 γιατροί και νοσηλεύτριες που είχαν επιφορτιστεί με τη φροντίδα των δύο Ισπανών ιερέων που πέθαναν από τον Έμπολα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Βρετανικός Τύπος: «Ο Έμπολα αναμένεται από ώρα σε ώρα να χτυπήσει τη Βρετανία»

Σύμφωνα με τους "Los Angeles Times", η εξάπλωση του ιού πέραν της Δυτικής Αφρικής είναι ένα "σημάδι" ότι ο Έμπολα μπορεί να μεταδίδεται ταχύτερα απ' ό,τι πιστεύουν οι ειδικοί και μπορεί να μεταλλαχθεί.

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών. Το ποσοστό θνησιμότητας του ιού στη Δυτική Αφρική που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον Έμπολα φθάνει το 70%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα του ιού αυξάνονται συνεχώς στα δυτικά της Μαύρης Ηπείρου.

Στην Ευρώπη, η εξάπλωση του ιού είναι πλέον αναπόφευκτη, προειδοποιεί αξιωματούχος του διεθνούς Οργανισμού, με την Κομισιόν να συνεδριάζει μέσα στις επόμενες ώρες για το θέμα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Telegraph", ο Έμπολα αναμένεται να χτυπήσει από ώρα σε ώρα τη Βρετανία, ενώ, στη Γαλλία, σε πολλές περιοχές οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο υπό το φόβο ότι θα νοσήσουν από τον ιό.

Τι δήλωσε η νοσοκόμα που προσβλήθηκε από τον ιό

Στην Ισπανία, σύμφωνα με την "El Mundo", η νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα «παρέμεινε ως επί το πλείστον στο σπίτι της» στη Μαδρίτη μετά την εμφάνιση των πρώτων ανησυχητικών συμπτωμάτων και δηλώνει ότι τήρησε το πρωτόκολλο κατά τη νοσηλεία των δύο Ισπανών ιεραποστόλων που είχαν προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με δύο συνεντεύξεις της ίδιας και του συζύγου της που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα. Η "El Mundo" δημοσιεύει τηλεφωνική συνομιλία με την Τερέσα, όπου σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον τρόπο προσβολής της από τον ιό απαντά: «Δεν ξέρω. Δεν έχω καμία ιδέα». Στο δημοσιογράφο της "El Mundo" απάντησε ότι τήρησε το πρωτόκολλο νοσηλείας των μολυσματικών ασθενών και ότι δεν έκανε κάτι ικανό να της προκαλέσει ανησυχία ως προς την πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ABC, η νοσοκόμα παρέμεινε επί ώρες στην αίθουσα αναμονής Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου "Αλκορκόν", στο οποίο απευθύνθηκε αρχικά, πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο "Κάρλος ΙΙΙ", όπου νοσηλεύονται τα περιστατικά του ιού Εμπολα.

Πλήρη διαφάνεια υποσχέθηκε η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τους λόγους για τους οποίους προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα η Ισπανίδα νοσοκόμα και κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται.

«Θα είμαστε σε επιφυλακή, ωστόσο δε θα πρέπει να υπάρξει πανικός», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Απαντώντας δε σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε ψυχραιμία και διαβεβαίωσε πως κάθε εξέλιξη θα βλέπει το φως της δημοσιότητας.

«Ο πρώτος στόχος είναι να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Μέχρι τώρα είναι ένας. Ο δεύτερος είναι να παρακολουθούμε στενά όλα τα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή. Τρίτος στόχος να διερευνήσουμε τι συνέβη και για ποιο λόγο είχαμε μετάδοση του ιού. Και τέταρτος, να εξηγήσουμε στους πολίτες υπό ποιες συνθήκες συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Αυτό που ζητώ είναι να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμπολίτες του, μάλιστα, ο Ραχόι υποστήριξε πως η Ισπανία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο.

Δείτε την ιστορία και τη διασπορά των πανδημιών στην ανθρώπινη ιστορία στο παρακάτω γραφικό (πατήστε επάνω για μεγέθυνση).

Σχόλια