Κόσμος

Στήριξη στους γάμους ομοφυλόφιλων από το Αν. Δικαστήριο των ΗΠΑ

«Σήμερα είναι ημέρα χαράς για χιλιάδες ζευγάρια σε όλη την Αμερική, οι οποίοι θα νοιώσουν άμεσα τον αντίκτυπο της σημερινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Αυτό δήλωσε ο Τσαντ Γκρίφιν, πρόεδρος της Human Rights Campaign, με αφορμή τη λήξη μίας από τις σημαντικότερες νομικές διαμάχες των τελευταίων δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από πολέμιους των γάμων ομοφυλόφιλων για την επαναφορά της απαγόρευσης σε πέντε πολιτείες: Ιντιάνα, Γιούτα, Οκλαχόμα, Βιρτζίνια και Ουισκόνσιν.

Οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου είναι πλέον νόμιμοι σε 30 αμερικανικές πολιτείες, περιλαμβανομένης της περιφέρειας της Κολούμπια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας τις προσφυγές, αφήνει ανέπαφες προγενέστερες αποφάσεις χαμηλόβαθμων δικαστηρίων που ακύρωναν την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στις πέντε προαναφερθείσες πολιτείες.

Η ετυμηγορία της Δευτέρας σημαίνει ότι οι εννέα δικαστές δεν προχώρησαν επί του παρόντος τουλάχιστον στην επίλυση του ζητήματος του γάμου των ομοφυλόφιλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ωστόσο, η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υπερμάχους των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Ο Τσαντ Γκρίφιν κάλεσε το δικαστήριο να διευθετήσει άμεσα «τα περίπλοκα και μεροληπτικά μπαλώματα νόμου για το γάμο» που παραμένει σε ισχύ. Η μόνη αποδεκτή λύση είναι η ισότητα στο γάμο σε εθνικό επίπεδο, τόνισε επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα των υπερμάχων των γάμων ομοφυλόφιλων «να εξασφαλίσουν την τελική νίκη το συντομότερο δυνατόν».

Καταληκτικά, με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα μπορούν πλέον να τελεστούν κανονικά οι γάμοι ομοφυλόφιλων που είχαν "παγώσει" στην Ιντιάνα, τη Γιούτα, την Οκλαχόμα, τη Βιρτζίνια και το Ουϊσκόνσιν, ενώ σύντομα γάμοι θα μπορούν να τελούνται επίσης σε Κολοράντο, Κάνσας, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια και Ουαϊόμινγκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια