default-image

Στο "GPS του εγκεφάλου" το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας

Κόσμος
Στο "GPS του εγκεφάλου" το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Αγγλοαμερικανό Τζον Ο'Κιφ, και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι-Μπριτ και Έντβαρντ Μόζερ απονεμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την εργασία τους επί της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Οι ανακαλύψεις των τριών ερευνητών «έλυσαν ένα πρόβλημα που απασχολούσε τους φιλοσόφους και τους επιστήμονες για αιώνες: πώς δημιουργεί ο εγκέφαλος έναν χάρτη του χώρου που μας περιβάλλει και πώς βρίσκουμε το δρόμο μας σε ένα περίπλοκο περιβάλλον», αναφέρει η σουηδική επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η αρχή έγινε το 1971, όταν ο Τζον Ο΄Κιφ εντόπισε το πρώτο τμήμα του συστήματος προσανατολισμού σε πειράματα με αρουραίους. Διαπίστωσε τότε ότι ο ιππόκαμπος, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και την αντίληψη του χώρου, περιέχει εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα, τα «κύτταρα τοποθεσίας», τα οποία ενεργοποιούνται μόνο όταν το ζώο βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη θέση στο χώρο.

Περισσότερο από τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2005, το ζεύγος Μόζερ ανακάλυψε το δεύτερο τμήμα του συστήματος προσανατολισμού: πρόκειται για τα λεγόμενα «κύτταρα πλέγματος» στον ενδορινικό φλοιό του εγκεφάλου, τα οποία ενεργοποιούνται με χαρακτηριστικά μοτίβα όταν κανείς ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή.

Το Νόμπελ Ιατρικής συνοδεύεται από το ποσό των 8 εκατ. κορόνων (880.000 ευρώ) είναι το πρώτο βραβείο Νόμπελ που απονέμεται κάθε χρονιά.

Οι ανακοινώσεις της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας θα συνεχιστούν με το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη 7 Οκτωβρίου, Χημείας στις 8 Οκτωβρίου, Ειρήνης στις 10 Οκτωβρίου και Οικονομικών Επιστημών στις 13 Οκτωβρίου.

O νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας θα ανακοινωθεί την Πέμπτη από τη Σουηδική Ακαδημία.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News