Κόσμος

Χέλμουτ Κολ: "Η Μέρκελ δεν ήξερε να φάει με μαχαίρι και πιρούνι"

«Η κυρία Μέρκελ δεν ήξερε να τρώει σωστά με πιρούνι και μαχαίρι. Στα επίσημα γεύματα και δεξιώσεις τριγυρνούσε άσκοπα με αποτέλεσμα να την ανακαλέσω στην τάξη πολλές φορές», λέει για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο πρώην μέντοράς της Χέλμουτ Κολ.

Η αχαριστία που επέδειξε η ευεργετηθείσα Μέρκελ στο μέντορά της έκανε τον πρώην καγκελάριο να ξεσπάσει ενώπιον του βιογράφου του Χέριμπερτ Σβαν.

Η Άνγκελα ήταν για τον Χέλμουτ Κολ το «κοριτσάκι» του, η προστατευόμενή του. Άλλωστε εκείνος τη βοήθησε να φτάσει στο ύπατο αξίωμα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, παραγκωνίζοντας τον τότε "νούμερο 2" του CDU Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν… Η κάποτε θερμή σχέση μεταξύ των δύο πολιτικών μεταλλάχθηκε σε αντιπαλότητα, όταν η Μέρκελ αποστασιοποιήθηκε από τον Κολ, την περίοδο που εκείνος αποχωρούσε ταπεινωμένος από τους Χριστιανοδημοκράτες εξαιτίας ενός σκανδάλου χρηματοδότησης του κόμματος. «Πρέπει κανείς να κάνει το σταυρό του με την ηλιθιότητά της» σχολίασε στον Σβαν ο Κολ, αναφερόμενος ακριβώς σε εκείνη την επώδυνη στιγμή της καριέρας του.

Σχολιάζοντας δε στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του με τον Σβαν την άξεστη συμπεριφορά της Μέρκελ στις επίσημες εκδηλώσεις ο πρώην καγκελάριος φέρεται να λέει: «Η Μέρκελ δεν ήξερε καν να φάει με μαχαίρι και πιρούνι», ενώ «…περιφερόταν άσκοπα στα επίσημα γεύματα και αναγκαζόμουν πολλές φορές να την επαναφέρω στην τάξη».

Παρότι, δε, την είχε προωθήσει ως ικανότατο στέλεχος στην ιεραρχία του CDU, αργότερα εμφανίστηκε μετανιωμένος. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ, ο Κολ είπε απαξιωτικά «μα αυτή δεν έχει ιδέα».

Στις συνομιλίες, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύει το σημερινό "Spiegel", ο Κολ κάνει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με πολλούς από τους κομματικούς του «φίλους», όπως τον τέως πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο αποκαλεί «προδότη» και «μηδενικό».

Αναφερόμενος, δε, σε ιστορικά γεγονότα όπως η πτώση της Ανατολικής Γερμανίας, δίνει τη δική του θεώρηση των πραγμάτων: «Είναι λάθος να παριστάνουμε ότι ξαφνικά ήρθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στις πλατείες της Λειψίας και άλλαξε τον κόσμο».

Κατά τον Κολ, η πραγματική αιτία για τις ραγδαίες εξελίξεις ήταν η αδυναμία της Μόσχας.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην καγκελάριος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το βιογράφο του για τη χρήση των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών, καθώς προσπαθούσε να "μπλοκάρει" τη δημοσιοποίησή τους.

Νέο βιβλίο του Κολ-"έκκληση για την Ευρώπη"  

Παρότι του είναι δύσκολο να μετακινηθεί και παραμένει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας, ο Χέλμουτ Κολ σκοπεύει να παραστεί στην επανέκδοση της βιογραφίας του. Ακόμη, σύμφωνα με το "Focus", στις 3 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο "Με ανησυχία για την Ευρώπη-μια έκκληση", το οποίο αναμένεται ότι θα ταράξει εκ νέου τα νερά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια