default-image

Άρνηση Βερολίνου σε Γιούνκερ για ΕΜΣ

Ελλάδα
Άρνηση Βερολίνου σε Γιούνκερ για ΕΜΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διάθεση 100 δισ. ευρώ από το σύνολο των 450 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως εγγυήσεις για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επιθυμεί ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.  

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «ανοιχτοί» στην πρωτοβουλία του κ. Γιούνκερ είναι τόσο ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ. Ωστόσο, η προσπάθειά τους να διερευνήσουν τις προθέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έληξε άδοξα.

«Το δίδυμο έλαβε μια πρώτης τάξης άρνηση», αναφέρεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι ο κ. Σόιμπλε τούς δήλωσε... «ξεχάστε το», τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανακατανομής των πόρων του ΕΜΣ.

Παράλληλα, τους υπενθύμισε ότι ο ΕΜΣ δημιουργήθηκε για τη διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων. Προειδοποίησε, δε, ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα της ευρωζώνης να διαφυλάξει το κοινό νόμισμα.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έφερε το παράδειγμα της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Οι πόροι του ΕΜΣ δεν προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν», φέρεται να δήλωσε στους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο, ιδιαίτερα εκνευρισμένος τους είπε: «Μερικοί δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν ξέρουν ότι κάπου κοντά υπάρχουν χρήματα που κάθονται».

Σύγκρουση Βερολίνου-Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Όπως όλα δείχνουν, θα πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση μεταξύ Βερολίνου και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά «στα βάθη της καρδιάς του» - το ομολογούν ακόμη και συνοδοιπόροι του - σκέφτεται σοσιαλδημοκρατικά, γι' αυτό και η καγκελάριος Μέρκελ δίστασε αρκετά να δώσει τη συγκατάθεσή της προκειμένου να αναδειχθεί υποψήφιος των συντηρητικών στις ευρωεκλογές.

Οι πρώτες ενέργειές του, από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσαν τους φόβους της, καθώς, ως «σοσιαλδημοκράτης της παλιάς σχολής», θέλει να εφαρμόσει σχέδιο ανάκαμψης, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του Spiegel, οι οποίοι επικαλούνται κύκλους της καγκελαρίου που κάνουν λόγο για «άστοχες» και «λανθασμένες» προτάσεις εκ μέρους του κ. Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δηλώνει στο περιοδικό ότι «πρέπει να κινητοποιήσουμε τα χρήματα» και τάσσεται υπέρ της διάθεσης ενός τμήματος των κεφαλαίων του ΕΜΣ προκειμένου η ΕΤΕπ να δώσει νέα δάνεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News