default-image

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία με φαβορί την Ντίλμα Ρούσεφ

Κόσμος
Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία με φαβορί την Ντίλμα Ρούσεφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυριανές προεδρικές εκλογές είναι ίσως οι πιο παράδοξες στην ιστορία της Βραζιλίας - και όχι μόνο - καθώς δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις κάλπες, τόσο στον πρώτο όσο και στο (σχεδόν βέβαιο) δεύτερο γύρο της 26ης Οκτωβρίου, οι βασικοί "μονομάχοι" να είναι δύο γυναίκες. Πρόκειται για τη νυν πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ και την περιβαλλοντολόγο Μαρίνας Σίλβα.

Οι δυο τους μάλιστα έχουν γράψει τη δική τους ηρωική ιστορία αγώνων στη Βραζιλία. Αμφότερες προέρχονται ουσιαστικά από την ίδια πολιτική μήτρα και έχουν τον ίδιο μέντορα: τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πήρε στα χέρια του τη χώρα το 2002 και άλλαξε τη μοίρα της - όπως και δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων της, που τον έχουν σχεδόν θεοποιήσει.

Ένα 24ωρο, λοιπόν, πριν ανοίξουν οι κάλπες στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη νυν πρόεδρο, την Ντίλμα Ρούσεφ, του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών, με ποσοστό 40%, έναντι 25% της περιβαλλοντολόγου Μαρίνας Σίλβα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παράλληλα φαίνεται πως ανεβαίνει και ο κεντρώος Αέσιου Νέβες, του οποίου το ποσοστό αυξήθηκε από το 19% στο 20%, ενώ δημοσκόπηση της εταιρείας MDA τον φέρνει μόλις μία μονάδα πίσω από τη Σίλβα.

Δεδομένου, όμως, ότι κανείς από τους υποψηφίους δε φαίνεται ικανός να ξεπεράσει το 50%, θεωρείται σίγουρος ο δεύτερος γύρος στις 26 αυτού του μήνα, με φαβορί, ωστόσο, τη Ρούσεφ.

Η Ντίλμα Ρούσεφ, κόρη ενός Βούλγαρου επιχειρηματία, υπήρξε πολιτική κρατούμενη στις αρχές της δεκαετίας του '70 και υπέστη βασανιστήρια από τη στρατιωτική χούντα για τη δράση της στο πλευρό ομάδων που αντιστέκονταν εφαρμόζοντας μεθόδους αντάρτικου πόλης.

Από το 2000, όταν αποχώρησε από το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, έγινε πιστή σύμμαχος του Λούλα στο Κόμμα Εργατών - από αυτόν πήρε ουσιαστικά το χρίσμα για την προεδρία, την οποία ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2011 - και τώρα διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.

Η Μαρίνα Σίλβα, που αντικατέστησε τον προηγούμενο υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντουάρντο Κάμπος, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο σε αεροπορικό δυστύχημα, γεννήθηκε στη ζούγκλα του Αμαζόνιου και από παιδί βρέθηκε να εργάζεται δίπλα στον πατέρα της, που ήταν συλλέκτης καουτσούκ.

Μέχρι την ηλικία των 16 ήταν αγράμματη, ενώ είχε περάσει σοβαρότατες περιπέτειες με την υγεία της, με τους γιατρούς να την έχουν καταδικάσει σε θάνατο τουλάχιστον τρεις φορές. Όμως, κατάφερε να επιζήσει, κάτι στο οποίο αποδίδεται και η βαθιά της πίστη στον Θεό. Κατάφερε να σπουδάσει και εντάχθηκε στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος, δίπλα στον Τσίκο Ντουάρτε, μέχρι τη δολοφονία του, το 1988. Στο μεταξύ, την είχε ανακαλύψει ο Λούλα, που το 2003 τη διόρισε υπουργό Περιβάλλοντος, μέχρι να έρθουν σε ρήξη το 2008.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος της Ρούσεφ οφείλεται κυρίως στο φόβο των λαϊκών στρωμάτων για κατάργηση των κοινωνικών πολιτικών που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος τα τελευταία 12 χρόνια. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η μεγαλύτερη άνοδος της Ρούσεφ σημειώθηκε στις βορειοανατολικές επαρχίες (τόπος καταγωγής και προπύργιο του πρώην προέδρου Λούλα), από τις φτωχότερες περιοχές της Βραζιλίας.

Στην τελευταία τηλεμαχία η αντίπαλός της Μαρίνα Σίλβα επέλεξε να τονίσει την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. «Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι οι Βραζιλιάνοι που με μόχθο κατάφεραν να πετύχουν πράγματα για τις οικογένειές τους θέλουν μια κυβέρνηση που μπορεί να εφαρμόσει τις κατακτήσεις αυτές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», ανέφερε.

Αντιθέτως, η Ρούσεφ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για την ενίσχυση των σχέσεων της Βραζιλίας με τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας πως θα αναπτύξει περαιτέρω τους δεσμούς της Βραζιλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υποψήφιοι βουλευτές ο Spiderman και ο Μπιν Λάντεν

Από την προεκλογική περίοδο δεν έλειψαν και οι εκκεντρικότητες υποψήφιων βουλευτών στην προσπάθειά τους να κερδίζουν τις εντυπώσεις και τις ψήφους.

Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, μεταξύ των υποψηφίων υπάρχει ένας... Μικ Τζάγκερ, ένας Νεϊμάρ (που κατεβαίνουν στο Σάο Πάολο), ένας Μάικλ Τζάκσον, υποψήφιος βουλευτής στην Πολιτεία Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, ο Spiderman, που θα ήθελε να εκπροσωπήσει την Μπαΐα στο εθνικό κοινοβούλιο, και ο Batman, από τις ακτές του Εσπίριτο Σάντο.

Επίσης, τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές άλλαξαν το όνομά τους σε Ομπάμα, ενώ τρεις Οσάμα μπιν Λάντεν διεκδικούν επίσης την ψήφο των Βραζιλιάνων, όπως κι ένας Χριστός.

Αναμφίβολα, η πιο ειλικρινής είναι η 63χρονη Όλγα που ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προτάσεις, γιατί «οι προτάσεις μένουν στις προτάσεις, οπότε, αν κάνουμε έστω τις μισές πράξεις, τότε θα έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο».

Ο Ιλάριο ντο Νασιμέντο, υποψήφιος των Πρασίνων, επέλεξε να μεταμορφωθεί σε Μίστερ Μπιν, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να εκλεγεί, όπως εκλέχτηκε στις περασμένες εκλογές ο Παλιάτσος Τιριρίκα.

Τέλος, ο υποψήφιος των Οικολόγων για την προεδρία, Εντουάρντο Χόργκε, χρησιμοποίησε την επιτυχία ρέγκε "Don't Worry Be Happy", βάζοντας στίχους που παρουσιάζουν το πρόγραμμά του. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι, θεωρείται όμως δύσκολο οι ίδιοι να τον ψηφίσουν κιόλας...

H Bραζιλία σε αριθμούς

- 202 εκατ. άνθρωποι ζουν στη Βραζιλία, που είναι η έκτη πολυληθέστερη χώρα του κόσμου. Πάνω από το 40% είναι νέοι κάτω των 24 ετών, ενώ η μέση ηλικία είναι γύρω στα 30.

- 2,19 τρισ. δολάρια είναι το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας, το έβδομο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΡΡΡ) είναι 12.100 δολάρια.

- 21,5% των Βραζιλιάνων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Όμως, τα τελευταία 12 χρόνια δεκάδες εκατομμύρια έχουν ξεφύγει από τη ζώνη της φτώχειας.

- 14 εκατ. φτωχές οικογένειες λαμβάνουν το επίδομα Bolsa Familia.

- 59% του ΑΕΠ είναι το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ το δημοσιονομικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 1,6% - ποσοστό, όμως, που θεωρείται χαμηλό.

- 1,12 τρισ. δολάρια δανείστηκαν πέρυσι οι τράπεζες της Βραζιλίας, κατά 15% περισσότερα έναντι του 2012. Τα κέρδη των 50 μεγαλύτερων έφτασαν τα 24 δισ. (αύξηση 3%), ενώ από τους 67 δισεκατομμυριούχους, το ένα πέμπτο είναι τραπεζίτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News