default-image

Ισπανία: Προχωρά η Καταλονία το σχέδιό της για δημοψήφισμα

Κόσμος
Ισπανία: Προχωρά η Καταλονία το σχέδιό της για δημοψήφισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επταμελή επιτροπή που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τον προσεχή μήνα, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, όρισε ο ηγέτης της ισπανικής αυτής περιφέρειας Αρτούρ Μας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.

Ο ορισμός αυτής της επιτροπής από τον Μας ήταν η πρώτη επίσημη κίνηση για την προετοιμασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου μετά τη Δευτέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει τη νομιμότητα της ψηφοφορίας ανεξαρτησίας - μία απόφαση, η οποία ουσιαστικά επέφερε την αναστολή της.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας (με πληθυσμό 7,5 εκατ. κατοίκους), έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Από την πλευρά της η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα, την ώρα που η Ισπανία με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει μετά την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο Σύνταγμα του 1979.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας η Καταλονία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα καθώς ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σήμερα, ο Μας πρόκειται να έχει συναντήσεις στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News