default-image

Ευρωβουλή: Πέντε υποψήφιοι του Γιούνκερ απέτυχαν στις εξετάσεις

Κόσμος
Ευρωβουλή: Πέντε υποψήφιοι του Γιούνκερ απέτυχαν στις εξετάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μετεξεταστέοι" έμειναν πέντε (μέχρι στιγμής) υποψήφιοι της "ομάδας Γιούνκερ" για την Κομισιόν που περνούν τις εξετάσεις της Ευρωβουλής καθώς δεν κατάφεραν να πείσουν επαρκώς τους ευρωβουλευτές και πρέπει να επανέλθουν, εν μέσω μάλιστα της παρασκηνιακής σύγκρουσης μεταξύ Κεντροδεξιών και Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών.

Η χθεσινή ακρόαση του Γάλλου Σοσιαλιστή Πιερ Μοσκοβισί, υποψηφίου επιτρόπου Οικονομικών και Υποθέσεων, αναμενόταν ούτως ή άλλως δύσκολη, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ δε θεωρείται άμοιρος ευθυνών για τη χρόνια αποτυχία του Παρισιού να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Επομένως, δε θεωρείται από πολλούς ο καταλληλότερος για να αξιολογήσει αμερόληπτα τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε., ιδιαίτερα αυτόν της χώρας του, που προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2017 και όχι το 2015, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Μοσκοβισί ενώπιον Βρυξελλών (και Βερολίνου) από την προηγούμενη θέση του.

Οι αίθουσες στις Βρυξέλλες έγιναν πεδίο μάχης ιδιαίτερα για το Γάλλο σοσιαλιστή και θέτουν σε κίνδυνο το παζάρι σε πνεύμα "Μεγάλου Συνασπισμού" με το οποίο δόμησε ο Γιούνκερ την επιτροπή του, μοιράζοντας ισορροπημένα τα χαρτοφυλάκια μεταξύ των πολιτικών ομάδων.

Ο Γάλλος σοσιαλιστής, ο Ισπανός συντηρητικός, ο Βρετανός "λομπίστας", ο Ούγγρος Τίμπορ Ναβράσις, υποψήφιος επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού και «φίλος του αυταρχικού Ορμπάν», και η Βέρα Γιούροβα από την Τσεχία δεν πέρασαν και θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, είτε με νέα παρουσία τους ενώπιον των ευρωβουλευτών είτε υποβάλλοντας συμπληρωματικές γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο Ναβράσις, καθώς επικρίθηκε για τη θέση του στην κυβέρνηση της Βουδαπέστης, που έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων από την Ε.Ε. για θέσπιση νόμων που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου.

Η Αλένκα Μπράτουσεκ της Σλοβενίας, η οποία επίσης είχε θεωρηθεί «επικίνδυνη», περνά τη Δευτέρα από την ακρόαση, οπότε δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν οι μετεξεταστέοι θα πληθύνουν.

Η ακρόαση, όμως, δεν ήταν απλώς δύσκολη, αλλά ταραχώδης, καθώς οι κεντροδεξιοί έδειξαν αποφασισμένοι να «εκδικηθούν» για την επιθετικότητα με την οποία αντιμετώπισαν Σοσιαλιστές και Πράσινοι δύο εκ των βασικών τους υποψηφίων: τον Ισπανό Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, υποψήφιο επίτροπο Ενέργειας και το Βρετανό Τζόναθαν Χιλ, υποψήφιο επίτροπο αρμόδιο για το Χρηματοοικονομικό Τομέα. Ο Κανιέτε θεωρείται ύποπτος για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς είχε μέχρι πρότινος μετοχική συμμετοχή σε πετρελαϊκές εταιρείες. Βέβαια, μπορεί να πούλησε τα μερίδιά του και να παραιτήθηκε ο γιος του από τα Δ.Σ., ωστόσο, ερωτώμενος για τη συμμετοχή του κουνιάδου του στις επιχειρήσεις, απάντησε ότι ο αδελφός της συζύγου του «δεν αποτελεί μέλος της οικογένειας!».

Όσο για το λόρδο Χιλ, μπορεί να γοήτευσε τους ευρωβουλευτές με το χιούμορ, την ευφράδειά του και το φιλοευρωπαϊκό (για στέλεχος των Τόριδων...) προφίλ του, πιάστηκε όμως «αδιάβαστος» σε κρίσιμες ερωτήσεις για το χαρτοφυλάκιό του, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τα ευρω-ομόλογα, το φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να κληθεί σε δεύτερη ακρόαση την επόμενη εβδομάδα.

Μετά από όλα αυτά, δεν είναι να απορεί κανείς που ο Μοσκοβισί δέχτηκε ομαδικά πυρά από την πτέρυγα των κεντροδεξιών και έφτασε να... ικετεύει να μην του κάνουν άλλες ερωτήσεις για τη Γαλλία.

Στην ακρόαση, ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε πως θα είναι «αμερόληπτος φύλακας» των κανονισμών και πως θα επιδιωχθούν αναπτυξιακές πολιτικές. Η φαινομενική αντίθεση -ή αντίφαση, για τους πιο επιφυλακτικούς στην αίθουσα- προκάλεσε επίμονες ερωτήσεις και δυσφορία.

Αλλά οι ευρωβουλευτές δεν πείθονταν. Χρειάστηκε να απαντήσει πολλές φορές την ίδια ερώτηση σε διαφορετικές γλώσσες ο Μοσκοβισί: «Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς», έλεγε ξανά και ξανά.

Οι ερωτήσεις, από ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού ΕΛΚ, γίνονταν όλο και πιο επίμονες και το τακτ μειωνόταν. «Θα γίνετε μήπως επίτροπος "Φάρμας των Ζώων", στην οποία κάποια χώρες είναι πιο ίσες από άλλες;», έφτασε να ακούσει ο Μοσκοβισί από την ολλανδή Έστερ ντε Λάνχε.

Ακόμη πιο αυστηρός ήταν όμως ο βουλευτής από το γερμανικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, «ρωτούσε με το ύφος ιεροεξεταστή που έχει απέναντί του έναν αμαρτωλό».

Η έγκριση της υποψηφιότητάς του αναβλήθηκε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με παράγοντες των Βρυξελλών μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας-"πακέτο" για όλες τις επίμαχες υποψηφιότητες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News