default-image

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά των τζιχαντιστών

Κόσμος
Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά των τζιχαντιστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ένα ψήφισμα που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, με το οποίο δίνεται το «πράσινο φως» στο στρατό να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 298 ψήφους υπέρ και 98 κατά - μια πλειοψηφία τριών τετάρτων, επί του συνόλου των 550 εδρών - έπειτα από μία συνεδρίαση που διήρκεσε πολλές ώρες.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να εμπλακεί άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στα εδάφη των γειτονικών της χωρών, αλλά θα περιοριστεί στο να επιτρέψει την είσοδο σε ορισμένες από τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις, κυρίως στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ (νότια) στους συμμάχους, στο πλαίσιο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

«Να μην περιμένετε κάποια ενέργεια αμέσως μόλις η πρόταση εγκριθεί», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης.

Η Τουρκία είχε από νωρίς δηλώσει πρόθυμη για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισήμως, η δικαιολογία για μη περαιτέρω ανάμειξη ήταν η ομηρία των 49 Τούρκων που είχαν πιάσει στη Μοσούλη οι τζιχαντιστές κατά την προέλασή τους το καλοκαίρι. Οι 49 απελευθερώθηκαν πριν από μερικές ημέρες (το πώς αυτό επιτεύχθηκε είναι ακόμη άγνωστο).

Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση τώρα.

Εξάλλου, οι φλόγες του πολέμου έχουν κυριολεκτικά φτάσει μερικά μέτρα από τα σύνορα της Τουρκίας: Το Αΐν αλ Αράμπ  - ή στα κουρδικά Κομπανί- φαίνεται με τα κιάλια από την τουρκική πλευρά, ενώ πολιορκείται από την ISIS.

Η θάλασσα προσφύγων που έχει κατακλύσει τη μεθόριο φέρνει στα όριά τους τις δυνατότητες υποδοχής των τοπικών υπηρεσιών.

Έτσι, η Άγκυρα είναι πλέον έτοιμη να περάσει από την ανθρωπιστική βοήθεια στην παραχώρηση των βάσεών της.  

Επιπλέον, κινείται και προς το βήμα της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων. Τέλος, και εξίσου κρίσιμο, δεν αποκλείεται η δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία και ευρύτερης ζώνης ασφαλείας με απαγόρευση πτήσεων.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε από την αρχή του συριακού εμφυλίου πάρει θέση εναντίον του Άσαντ και ανεχόταν όλες τις ομάδες που μάχονταν εναντίον της Δαμασκού. Η υπαναχώρησή της συνιστούσε πρόκληση, έστω κι αν περιοριζόταν στην κήρυξη πολέμου στους τζιχαντιστές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News