Κόσμος

Ανησυχεί ο Μπαρόζο για τον εμπορικό πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ιδιαίτερα προβληματισμένος για τη συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ενδεχόμενο επιβολής νέων εμπορικών φραγμών από μέρους της Μόσχας προς το Κίεβο εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η εφαρμογή ενός διατάγματος» που υιοθέτησε πρόσφατα από τη ρωσική κυβέρνηση και «προτείνει νέους εμπορικούς φραγμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία» ήδη «αντιβαίνει» τη συμφωνία βάσει της οποίας η Ε.Ε. αποδέχθηκε να αναβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με το Κίεβο, υπογράμμισε ο Μπαρόζο σε επιστολή του προς τον Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν διατύπωσε αυτή την προειδοποίηση στην απάντησή του σε μια επιστολή που του είχε αποστείλει ο Πούτιν την 17η Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητούσε να αναθεωρηθεί η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας, που είχε αποτελέσει εξάλλου μια από τις αιτίες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και κατά συνέπεια της κρίσης στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας.

Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις είχαν αποδεχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου να αναβληθεί ως την 1η Ιανουαρίου του 2016 η εφαρμογή της εμπορικής πτυχής της συμφωνίας σύνδεσης.

Σε αντάλλαγμα για αυτή την παραχώρηση που έγινε προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Ρωσίας για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν την αγορά της ευρωπαϊκά προϊόντα η Μόσχα υποσχέθηκε να διατηρήσει το εμπορικό καθεστώς το οποίο είχε με την Ουκρανία πριν από την κρίση.

Όμως η ρωσική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει μέτρα αντιποίνων εάν κρίνει πως το Κίεβο δεν τηρεί τη συμφωνία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, είχε διαμηνύσει ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα διάταγμα, το οποίο ενεκρίθη την 19η Σεπτεμβρίου και προβλέπει την εφαρμογή δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στη Ρωσική Ομοσπονδία από την Ουκρανία.

Το διάταγμα αυτό γεννά «έντονες ανησυχίες» στην Ε.Ε., τόνισε ο Μπαρόζο, υπενθυμίζοντας τους όρους της συμφωνίας της 12ης Σεπτεμβρίου.

«Τονίζω ότι η πρόταση να αναβληθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου συνδέεται με τη συνέχιση του προτιμησιακού [εμπορικού] καθεστώτος» και «όλες οι πλευρές οφείλουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία με καλή πίστη», έγραψε.

Ακόμη ο Μπαρόζο ανέφερε, απευθυνόμενος στον Πούτιν, ότι η συμφωνία σύνδεσης μπορεί να τροποποιηθεί μόνον ανάμεσα στα δύο μέρη τα οποία την έχουν συνάψει, την Ε.Ε. και την Ουκρανία, αφού παραμένει «διμερής» και οι όροι της δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς.

Από την πλευρά της η Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία πρόκειται να γίνει η επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. εντός του έτους, είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να μεταβάλει το περιεχόμενο της συμφωνίας σύνδεσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια