Κόσμος

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ

Το πρώτο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν οι υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για έναν άνδρα στο Τέξας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που είχε επιστρέψει στο Ντάλας από τη Λιβερία. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υποψίες για άλλα κρούσματα. 

Ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε για το προβλεπόμενο πρωτόκολλο απομόνωσης και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) δηλώνει βέβαιο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης, αναφέρει το in.gr.


Τα στοιχεία του άνδρα -ηλικία ή εθνικότητα- δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Γνωστό είναι μόνο ότι είχε φύγει από τη Λιβερία στις 19 Σεπτεμβρίου, έφτασε την επόμενη ημέρα και παρουσίασε συμπτώματα μετά από τέσσερις με πέντε ημέρες.  

Όταν παρουσίασε συμπτώματα, απευθύνθηκε σε νοσοκομείο αλλά δεν του έγινε εισαγωγή, ενώ δεν είχε πει στους γιατρούς ότι είχε πάει στη Λιβερία. Επέστρεψε στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα, όταν τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν. 

Το CDC ανέφερε ότι αναζητεί όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή, πρωτίστως στον οικογενειακό και φιλικό του κύκλο. Ο άνδρας είχε έρθει για να επισκεφθεί συγγενείς του και η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ανησυχία στην λιβερική κοινότητα στο Ντάλας.


Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει άλλο ύποπτο κρούσμα. 

Δεν είναι γνωστό πώς κόλλησε τον ιό, αλλά καθώς ήταν ασυμπτωματικός κατά την άφιξή του στο Ντάλας, θεωρείται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους υπόλοιπους επιβάτες στην πτήση -κάτι που θα καθιστούσε πολύ μεγαλύτερο τον κίνδυνο ευρύτερης διάδοσης του ιού.

Ο διευθυντής του CDC, Τομ Φρίντεν, ανέφερε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα το σταματήσουμε στο ξεκίνημά του στις ΗΠΑ, αλλά επίσης δεν έχω καμία αμφιβολία πως όσο συνεχίζεται η επιδημία στην Αφρική πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

«Σίγουρα είναι πιθανό κάποιος που σε επαφή με τον ασθενή, συγγενής του ή κάποιος άλλος, να νοσήσει τις ερχόμενες εβδομάδες, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία πως μπορούμε να το σταματήσουμε εδώ» υπογράμμισε.


Ο Φρίντεν ανέφερε ότι ενημέρωσε τηλεφωνικά τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη διάγνωση και το πρωτόκολλο απομόνωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια