default-image

Τελεσίγραφο διαδηλωτών στο Χονγκ-Κονγκ - Αμετακίνητο το Πεκίνο

Κόσμος
Τελεσίγραφο διαδηλωτών στο Χονγκ-Κονγκ - Αμετακίνητο το Πεκίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανυποχώρητοι στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές που ζητούν εκλογική αυτονομία της περιφέρειας, έδωσαν τελεσίγραφο στην ηγεσία μέχρι αύριο Τετάρτη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και στον κυβερνήτη της πόλης, Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ, να παραιτηθεί. Ο τελευταίος κάλεσε τους διαδηλωτές να «σταματήσουν αμέσως» τις κινητοποιήσεις, διαμηνύοντας πως το Πεκίνο «δε θα ανακαλέσει την απόφασή του». Την ίδια ώρα η Βρετανία εκφράζει της ανησυχία της, ενώ προσεκτικές αποστάσεις κρατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ώρα που οι διαδηλωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ-Κονγκ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ προειδοποιεί για άμεσο τερματισμό της εκστρατείας, λέγοντας ότι «οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως, αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τους ζητώ τώρα», τόνισε, «να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους».

Το βράδυ της Δευτέρας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές του επονομαζόμενου και "Επανάσταση της Ομπρέλας" απέκλεισαν δρόμους τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα. Αίτημά τους είναι το Πεκίνο να δώσει στο Χονγκ-Κονγκ ο δικαίωμα ελεύθερης ψήφου για τον επόμενο κυβερνήτη του, κάτι που το Πεκίνο απορρίπτει.

Ζητούν επίσης από τον Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ να παραιτηθεί, κάτι το οποίο εκείνος δεν εμφανίζεται να το αποδέχεται, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει οπισθοχώρηση.

Μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί επικρατούσε ησυχία στους δρόμους, αν και αναμένεται πολύς κόσμος να συρρεύσει εκ νέου για την παραμονή της εθνικής ημέρας της Κίνας.

Γενικεύεται το "Κίνημα της Ομπρέλας" στο Χονγκ-Κονγκ

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το σαββατοκύριακο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά οι δυνάμεις καταστολής αποσύρθηκαν από τις οδούς και οι διαδηλωτές παρέμειναν ήρεμοι. Παρ' όλα αυτά σε σημεία-κλειδιά της πόλης έχουν στηθεί μπλόκα με κάποια σχολεία και τράπεζες να έχουν κλείσει.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα το Πεκίνο αποφάσισε ότι οι πολίτες του Χονγκ-Κονγκ μπορούν να εκλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη του το 2017 σε αντίθεση με το 2012, όταν επελέγη από επιτροπή. Ωστόσο, η επιλογή των υποψηφίων θα είναι περιορισμένη σε δύο ή τρεις, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία μίας φιλοκινεζικής επιτροπής, κάτι που σημαίνει ότι το Πεκίνο θα μπορεί να ελέγχει τους υποψήφιους.

Ενώ η οργάνωση υπέρ της δημοκρατίας Occupy Central ("Καταλάβετε τη Σέντραλ") έμοιαζε να έχει παραιτηθεί της προσπάθειας μετά την απόφαση αυτή του Πεκίνου, εκτιμώντας πως είναι αδύνατο να καταφέρει να εξαναγκάσει την κινεζική κυβέρνηση να υποχωρήσει, επέστρεψε στη μάχη καλώντας τους οπαδούς της να υπερβούν το σύνθημά της για κατάληψη της οικονομικής συνοικίας της πόλης, που προβλεπόταν αρχικά για αύριο, Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου.

Το Πεκίνο αντέδρασε διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Σουνγίνγκ, η οποία χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «παράνομες πράξεις οι οποίες βλάπτουν το κράτος δικαίου και τη δημόσια ασφάλεια».

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον κάλεσε τις Αρχές του Χονγκ-Κονγκ να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και τους διαδηλωτές να εκφραστούν «με ειρηνικό τρόπο», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως ανησυχεί βαθιά για τις συγκρούσεις στο Χονγκ-Κονγκ ανάμεσα στις αστυνομικές μονάδες καταστολής και χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας.

Όταν ερωτήθηκε αν θεωρεί πως έχει υποχρέωση να μιλήσει για τα γεγονότα στο Χονγκ-Κονγκ, ο Κάμερον δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News: «Ασφαλώς. Αισθάνομαι μια βαθιά υποχρέωση».

«Όταν καταλήξαμε στη συμφωνία με την Κίνα υπήρχαν λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας σχετικά με τη σημασία του να δοθεί στο λαό του Χονγκ-Κονγκ ένα δημοκρατικό μέλλον μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης των δύο συστημάτων την οποία θεσπίζαμε με τους Κινέζους, έτσι ασφαλώς ανησυχώ βαθιά γι' αυτό που συμβαίνει και ελπίζω πως το θέμα αυτό μπορεί να διευθετηθεί», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

"Δράκουλας", ο μισητός

Όπως επισημαίνει το Reuters, o Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ θεωρείται ο πιο μισητός άνθρωπος αυτή τη στιγμή στο Χονγκ-Κονγκ και μάλιστα στους δρόμους έχουν τοιχοκολληθεί αφίσες που τον απεικονίζουν ως «δράκουλα».

Ο ήρωας των διαδηλώσεων

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, ένας 17χρονος ο οποίος δεν έχει δίπλωμα οδήγησης (λόγω του νεαρού της ηλικίας του), αναδεικνύεται ως ο «ήρωας» των διαδηλώσεων, καθώς είναι αυτός που καθοδηγεί τη λαοθάλασσα των νεαρών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για το διοπτροφόρο Τζόσουα Γονγκ, έναν αδύνατο φοιτητή, το διαμέρισμα του οποίου "χτένισαν" πρόσφατα οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ. Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι Αρχές της χώρας κατάσχεσαν τον υπολογιστή και το τηλέφωνό του. Ο Γονγκ θεωρείται γνωστός και μη εξαιρετέος πολιτικός ακτιβιστής του Χονγκ-Κονγκ, ενώ για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας θεωρείται «εξτρεμιστής». Πιστεύει πως αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα του είναι το ίδιο σημαντικό με τη φοιτητική εξέγερση στην Τιεν αν μεν, πριν από 25 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News