default-image

"Στον αέρα" και τρίτο βίντεο από το Βρετανό όμηρο της ISIS

Κόσμος
"Στον αέρα" και τρίτο βίντεο από το Βρετανό όμηρο της ISIS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο βίντεο-"κήρυγμα" προς τη Δύση, και ειδικότερα την Ουάσινγκτον, στο οποίο εμφανίζει για τρίτη φορά το Βρετανό όμηρο Τζον Κάντλι να λέει ότι οι αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ δε θα νικήσουν τους ενόπλους, δημοσίευσαν τζιχαντιστές της ΙSIS.

Οι απαγωγείς του Τζον Κάντλι, Bρετανού δημοσιογράφου που είχε εξαφανιστεί στο τέλος του 2012, τον έχουν εμφανίσει άλλες δύο φορές να μεταδίδει "μηνύματα" προς τη Δύση.

Το μήνυμα ειρωνεύεται τη στρατηγική των ξένων κυβερνήσεων για ενίσχυση των τοπικών ενόπλων δυνάμεων ως αντίβαρο των τζιχαντιστών.

Ο Βρετανός φωτορεπόρτερ φοράει τη χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή και, αφού αρχικά ασκεί κριτική στη βρετανική κυβέρνηση για το γεγονός πως δεν κάνει το παραμικρό για να τον απελευθερώσει, στη συνέχεια "επιτίθεται" στον Μπαράκ Ομπάμα. Εστιάζει στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου με αφορμή την 11η Σεπτεμβρίου και τονίζει ότι τα αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία και το Ιράκ δε θα κάνουν τους Δυτικούς να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Παράλληλα αναφέρεται στο Ισλαμικό Κράτος και διαψεύδει ότι οι τζιχαντιστές σκότωσαν χριστιανούς και μέλη των Γεζίντι.

Στο μήνυμα που μεταδίδουν οι τζιχαντιστές σχολιάζουν ειρωνικά τη θέση της Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι «όλα ήταν απογοητευτικά προβλέψιμα: η Αμερική είναι καλή, το Ισλαμικό Κράτος είναι κακό, και θα νικηθούν με αεροσκάφη και ένα συνονθύλευμα μαχητών στο έδαφος».

«Από την πλευρά του», συνεχίζει το μήνυμα, «το Ισλαμικό Κράτος καλωσορίζει αυτόν τον υπό κατασκευή στρατό του Ομπάμα», ενώ αναφέρεται στην απόπειρα εξοπλισμού και ενίσχυσης Κούρδων μαχητών και ενόπλων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολιτεύσης ως αντίβαρο στην ISIS.

Είναι το τρίτο μήνυμα που στέλνουν οι τζιχαντιστές μέσω του Τζον Κάντλι. Σε αντίθεση με τα βίντεο του Τζέιμς Φόλεϊ και του Στέφεν Σότλοφ, στα προηγούμενα δύο βίντεο με τον Κάντλι δεν υπήρχε ανοικτά διατυπωμένη απειλή για τη ζωή του - έστω κι αν ο κίνδυνος είναι προφανής, ακόμη από την πορτοκαλί στολή που φορά (όπως οι άλλοι όμηροι).

Στο τρίτο βίντεο ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, είναι η πρώτη φορά που ο Κάντλι ξεκαθαρίζει στην αρχή ότι μιλά ως όμηρος του οποίου η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News