default-image

Σάλος στη Γερμανία από κακοποίηση μεταναστών σε κέντρα προσφύγων

Κόσμος
Σάλος στη Γερμανία από κακοποίηση μεταναστών σε κέντρα προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σε τρία κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία, όπου οι μετανάστες επανειλημμένα έχουν καταγγείλει περιπτώσεις κακοποίησής τους από τους ιδιωτικούς φρουρούς που τους επιτηρούν.

Οι έρευνες ξεκίνησαν αφότου η αστυνομία ενημερώθηκε για την ύπαρξη βίντεο και φωτογραφιών που απεικονίζουν κακοποιήσεις εναντίον των μεταναστών, και μάλιστα όταν δημοσιογράφος έδειξε στις Αρχές σχετικό βίντεο από κέντρο προσφύγων.

Η υπόθεση κακοποίησης μεταναστών σε κέντρα προσφύγων, και μάλιστα από το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, που έχει βγει στη δημοσιότητα, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα στη Γερμανία και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ήδη ελέγχονται οκτώ εργαζόμενοι σε τρία κέντρα βρίσκονται στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Έξι από τους φρουρούς που αντιμετωπίζουν σε βάρος τους έρευνα εργάζονται σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο στο Μπούρμπαχ, κοντά στο Ζίγκεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου διαμένουν περίπου 700 μετανάστες.

Οι εικόνες που προέκυψαν από την έρευνα δείχνουν στιγμιότυπα που μοιάζουν βγαλμένα από το Αμπού Γκράιμπ - όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η ίδια η αστυνομία - και έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την ανάθεση καθηκόντων σε ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης.

Η φύλαξη του κέντρου στο Μπούρμπαχ έχει ανατεθεί στην ιδιωτική εταιρεία φύλαξης SIK, η οποία ανήκει στην εταιρεία European Homecare (EHC).

Σε μία από τις φωτογραφίες, δύο φρουροί της ιδιωτικής εταιρείας εμφανίζονται πάνω από έναν μετανάστη που έχει πέσει στο έδαφος και τους έχουν φορεθεί χειροπέδες. Ο ένας από αυτούς τον πατάει στην πλάτη, και οι δύο τους φαίνεται ότι "ποζάρουν" στο φακό (βλ. φωτογραφία επάνω). Σε ξεχωριστό βίντεο, φρουροί εμφανίζονται να εξαναγκάζουν μετανάστη που έχουν ξυλοκοπήσει να ξαπλώσει σε στρώμα με εμετό.

Η φωτογραφία και το βίντεο δημοσιεύτηκαν από την εισαγγελία του Ζίγκεν, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε αρχικά τέσσερις, σήμερα έξι, υπόπτους, εντοπίστηκαν εικόνες όπως αυτή που δημοσίευσε η εισαγγελία στα κινητά τηλέφωνά τους.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί αφορούν πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης αλλά όχι, στο σημείο αυτό τουλάχιστον, επίθεσης με ρατσιστικό υπόβαθρο. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιφέρειας είπε ότι «τέτοιες εικόνες τις γνωρίζουμε μόνο από το Αμπού Γκράιμπ».

Σε δύο άλλους φρουρούς βρέθηκε απαγορευμένος εξοπλισμός, όπως γκλομπ.

Επίσης όπως έγινε γνωστό ορισμένοι από τους ιδιωτικούς φρουρούς δεν είχαν καν λευκό ποινικό μητρώο.

Φαίνεται όμως ότι τα περιστατικά στο Μπούρμπαχ δεν είναι τα μοναδικά, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για φρουρούς που χτυπούν μετανάστες οι οποίοι διαμένουν σε ένα κέντρο στην Έσση. Η αστυνομία ερευνά δύο περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας, ανακοίνωσε μία εκπρόσωπος.

Η ιδιωτική εταιρεία European Homecare διαχειρίζεται και τα δύο αυτά κέντρα, αν και αυτή έχει αναθέσει σε άλλες εταιρείες τη φρούρηση των κέντρων.

Ακόμη δύο άνδρες φρουροί, ηλικίας 30 και 37 ετών, κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν εναντίον μεταναστών σε ένα κέντρο του Ερυθρού Σταυρού στο Μπαντ Μπέρλεμπουργκ.

Η υπόθεση έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία την πρακτική της ανάθεσης καθηκόντων φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες. Η SIK έχει απολύσει εντωμεταξύ τους υπαλλήλους που εμπλέκονται, αλλά η συζήτηση έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες για την «εκχώρηση» καθηκόντων αστυνόμευσης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας, Ραλφ Γέγκερ, είπε χαρακτηριστικά πως «θα αντιμετωπίσουμε με αυστηρότητα εταιρείες που βάζουν στην τσέπη λεφτά για τη φύλαξη εγκαταστάσεών μας και προσλαμβάνουν εγκληματίες».

Στο ίδιο το Κοινοβούλιο στο Βερολίνο, βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις εικόνες. Όσον αφορά το ζήτημα της ανάθεσης καθηκόντων σε ιδιωτικές εταιρείες όμως, ορισμένοι βουλευτές δηλώνουν την «κατανόησή» τους στην ανάγκη των τοπικών Αρχών να καλέσουν ιδιωτικές εταιρείες, εξαιτίας έλλειψης ιδίων πόρων για τη φύλαξη των κέντρων.

Η γερμανική Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι οι Αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα συμβάντα αυτά ως λόγους για να ερευνήσουν τη διαχείριση, τη φροντίδα και την ασφάλεια στα κέντρα κράτησης. «Το γεγονός ότι άνθρωποι που ζητούν προστασία κακοποιούνται και ταπεινώνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας που υποτίθεται ότι τους φυλάσσουν είναι μια εξοργιστική κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε η Μαρία Σάρλαου, ειδική της Διεθνούς Αμνηστίας στα βασανιστήρια και τις κακοποιήσεις.

Η μεγάλη αύξηση των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία φέτος έχει προκαλέσει προβλήματα στις Αρχές, μεταξύ αυτών και υπερπληθυσμό στα κέντρα κράτησης. Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2014, στη χώρα έχουν συνολικά καταγραφεί 99.592 αιτούντες άσυλο, ενώ αναμένονται συνολικά περίπου 200.000 ως το τέλος του έτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News