default-image

Την απαγόρευση του δημοψηφίσματος στην Καταλονία ζητά ο Ραχόι

Κόσμος
Την απαγόρευση του δημοψηφίσματος στην Καταλονία ζητά ο Ραχόι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα επισήμως από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα που σχεδιάζει η Καταλονία για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι με δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Μαριάνο Ραχόι χρησιμοποίησε σκληρούς όρους για να καταγγείλει την πρωτοβουλία της Καταλονίας, χαρακτηρίζοντάς τη «δημαγωγική» και «αντιδημοκρατική».

«Ούτε ο στόχος ούτε η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι συμβατοί με το ισπανικό σύνταγμα», δήλωσε ο Ραχόι αφού ο πρόεδρος αυτής της βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας προκήρυξε το δημοψήφισμα για τις 9 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι παρά την αντίδραση της Μαδρίτης και εν γνώσει του ότι θα κατατεθεί προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας υπέγραψε το Σάββατο το πολυσυζητημένο διάταγμα για τις κάλπες ανεξαρτησίας στις 9 Νοεμβρίου.

Ο Ραχόι εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του περιφερειακού προέδρου Αρτούρ Μας να κηρύξει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Λυπάμαι διότι είναι ενάντια στο νόμο, είναι πέραν του δημοκρατικού νόμου, διχάζει τους Καταλανούς, τους αποστασιοποιεί από την Ευρώπη και από την υπόλοιπη Ισπανία και βλάπτει σοβαρά την ευημερία τους» δήλωσε ο Ραχόι.

«Για να μην αναφέρω τη ματαίωση που προκαλεί σε μεγάλο μέρος του καταλανικού λαού που ενθαρρύνεται να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία η οποία, επειδή είναι παράνομη, δε θα δει το φως της ημέρας» πρόσθεσε.

Χωρίς να περιμένει την προσφυγή της Μαδρίτης, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε από την Κυριακή το σήμα για να αρχίσουν οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, καθώς η επίσημη εκστρατεία δεν πρόκειται να αρχίσει παρά στις 2 Νοεμβρίου.

Περίπου 5,4 εκατ. ψηφοφόροι άνω των 16 ετών που κατοικούν στην Καταλονία θα κληθούν στις κάλπες, στους οποίους προστίθενται και περίπου 2.500 Καταλανοί που κατοικούν στο εξωτερικό.

Η διοργάνωση του δημοψηφίσματος θα κοστίσει 8,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της περιφερειακής κυβέρνησης, η οποία πρόκειται να πληρώσει η ίδια για την κατασκευή 10.800 καλπών από χαρτόνι, αφού η Μαδρίτη δε θα της δανείσει αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Ορισμένοι δήμοι έχουν πάντως ανακοινώσει πως δε θα βοηθήσουν στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, όπως αυτός των κατοίκων της Μπανταλόνα, τρίτης πόλης της περιοχής που κυβερνάται από το Λαϊκό Κόμμα (PP) που βρίσκεται στην εξουσία στη Μαδρίτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News