default-image

Συρία: Δεκάδες νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές κατά τζιχαντιστών

Κόσμος
Συρία: Δεκάδες νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές κατά τζιχαντιστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νεκροί από το πλήγμα που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ στη βόρεια Συρία κατά μαχητών του Μετώπου Αλ Νούσρα, επίσημου βραχίονα της Αλ Κάιντα στο συριακό εμφύλιο, έφτασαν τους 50, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η πλειονότητα των νεκρών ήταν «μη Σύροι», ενώ οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για βετεράνους της Αλ Κάιντα οι οποίοι ετοίμαζαν πλήγματα κατά των ΗΠΑ.

Το χτύπημα έγινε στο περιθώριο των μαζικών πληγμάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία και μολονότι Μέτωπο Αλ Νούσρα και Ι.Κ. μάχονται μεταξύ τους, μετά τη διάσπασή τους το 2013.

Το πλήγμα κατά του Μετώπου Αλ Νούσρα έγινε με αμιγώς αμερικανικά μέσα, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή των αραβικών και άλλων χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία υπό την Ουάσινγκτον κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πενήντα αεροπορικές επιδρομές

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν από το πρωί σήμερα, λίγο μετά τις 4:30, για πρώτη φορά θέσεις των ισλαμιστών στη Συρία και στόχος των χτυπημάτων είναι θέσεις των τζιχαντιστών και ειδικά το αρχηγείο τους στην πόλη Ράκα, την οποία έχουν «ανακηρύξει» ως πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Κυκλοφόρησε, μάλιστα, βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Step Agency News από τους βομβαρδισμούς.

Από το πρωί της Τρίτης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό κατά τoυ Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησαν τουλάχιστον 50 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ Αλ Ζορ της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν επίσης 22 επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και στη συριακή επαρχία Μπουκαμάλ, στη μεθόριο με το Ιράκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στη βορειοδυτική Συρία και κατά θέσεων του Μετώπου Αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στις επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου.

Τριάντα μαχητές του Μετώπου Αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, και οκτώ άμαχοι - ανάμεσά τους παιδιά - σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για πενήντα νεκρούς.

Οι επιδρομές είχαν στόχο ένα κτίριο κατοικιών στην επαρχία του Χαλεπίου που χρησιμοποιείται από την οργάνωση, είπε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου που εδρεύει στη Βρετανία.

Οι ΗΠΑ και αραβικές συμμαχικές χώρες πλήττουν από το πρωί στόχους του Ισλαμικού Κράτους, στους οποίους περιλαμβάνονται στρατόπεδα εκπαίδευσης, αρχηγεία και η τροφοδοσία της οργάνωσης στη βόρεια και ανατολική Συρία με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και ρίψεις πυραύλων, ανακοίνωσαν ο αμερικανικός στρατός και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Πεντάγωνο είχε σημειώσει νωρίτερα ότι άρχισε από κοινού με συμμαχικές του δυνάμεις αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στη συνέχεια η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (US CENTCOM) διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι οι εταίροι των ΗΠΑ στο διεθνή συνασπισμό που συμμετείχαν στις επιδρομές είναι η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις ανέλαβαν επίσης δράση για να σταματήσουν «επικείμενη επίθεση» κατά των ΗΠΑ και των δυτικών συμφερόντων από «βετεράνους της Αλ Κάιντα», οι οποίοι έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Συρία. «Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο με αμερικανικά στρατιωτικά μέσα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Την ικανοποίησή της για τις αεροπορικές επιδρομές εξέφρασε η συριακή αντιπολίτευση, ενώ στο Αμάν ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της χώρας του στις επιθέσεις.

«Συμμετείχαμε στα πλήγματα αυτά που εντάσσονται στις προσπάθειες να ηττηθεί η τρομοκρατία στις βάσεις της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Μουμένι.

Η Μεγάλη Βρετανία τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Δε συμμετέχει το ΝΑΤΟ στις επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία

Την αποχή του, εντωμεταξύ, από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία γνωστοποιεί το ΝΑΤΟ μέσω σημερινής του ανακοίνωσης.

«Δεν υπάρχει συμμετοχή του ΝΑΤΟ», δήλωσε αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου "Ρόιτερς".

Με αντίποινα απειλούν οι τζιχαντιστές

Με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές απειλεί μέλος της οργάνωσης. «Θα υπάρξουν αντίποινα σε αυτές τις επιθέσεις. Οι γιοι του Σαλούλ είναι εκείνοι που ευθύνονται. Έγιναν εξαιτίας τους», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Reuters κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία ότι επέτρεψε τις επιδρομές, χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας (σ.σ. την οικογένεια αλ Σαούντ).

Συρία: «Είχαμε ειδοποιηθεί μέσω Ιράκ»

Η Συρία, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι ειδοποιήθηκε «ώρες πριν» από τις αεροπορικές επιδρομές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους συμμάχους τους θα επιτεθούν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε μήνυμα μέσω του Ιράκ από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Στην ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Συρία δε θα σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία και σε άλλες περιοχές, ότι η συριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει το συντονισμό με το Ιράκ «στο υψηλότερο επίπεδο» και ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί στο πλαίσιο οποιασδήποτε διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το Ισραήλ κατέρριψε συριακό μαχητικό

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ένα συριακό αεροσκάφος παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, ο οποίος ανέφερε επίσης πως προχώρησε στην κατάρριψή του.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναχαίτισαν το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. Οι συνθήκες του περιστατικού εξετάζονται» ανέφερε η στρατιωτική ανακοίνωση.

Το Ισραηλινό Ραδιόφωνο μετέδωσε ότι επρόκειτο για ένα αεροσκάφος τύπου MiG-21, το οποίο κατερρίφθη πάνω από τα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν, όπου έχουν εξαπλωθεί οι συγκρούσεις από τον εμφύλιο στη Συρία.

Την κατάρριψη επιβεβαίωσε και η Δαμασκός. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό εδώ και 30 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News