Κόσμος

ΟΗΕ: Τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα να παρεπεμφθούν στη Χάγη

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, πρέπει να παραπεμφθούν τα εγκλήματα πολέμου τα οποία καταγγέλθηκε ότι διαπράχθηκαν στις πρόσφατες εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη. Σύμφωνα με μία έκθεση, την οποία παρουσίασε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η αναπληρώτρια ύπατη αρμοστής του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Φλάβια Πανσιέρι, καταγγέλλεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, στοχοθετώντας πολίτες και πολιτικές υποδομές.   

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση διατυπώνονται κατηγορίες και σε βάρος παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων ότι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο του πολέμου, εξαπολύοντας επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στο έδαφος του Ισραήλ. Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι οργανώσεις όπως η Χαμάς εγκατέστησαν στρατιωτικές υποδομές σε περιοχές όπου ζούσαν άμαχοι, ενώ σκότωσαν πρόσωπα που κατηγορούσαν ότι ήταν συνεργάτες των δυνάμεων του Ισραήλ.

Η ύπατη αρμοστής επισήμανε ότι προηγούμενη έρευνα του ΟΗΕ, την οποία διεξήγαγε μια ομάδα υπό τον Νοτιοαφρικανό πρώην δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, είχε προτείνει ήδη από το 2009 να παραπεμφθεί η κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη στο ΔΠΔ της Χάγης. «Αυτή η πρόταση παραμένει επίκαιρη, ιδίως με δεδομένες την πρόσφατη κλιμάκωση και τις πρότερες αποτυχίες να εξασφαλιστεί η λογοδοσία σε ικανοποιητικό βαθμό», πρόσθεσε η ίδια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια