Κόσμος

"Δε φοβόμαστε το διάλογο με ετερόδοξους και αλλόθρησκους"

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο «έχει ανοιχτούς ορίζοντες και δε φοβάται να διαλέγεται με τους ετερόδοξους χριστιανούς, αλλά και με τους αλλόθρησκους αδελφούς μας», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα επιβεβαιώνοντας τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα

Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη έγιναν αργά χθες το βράδυ σε δείπνο προς τιμήν του στην 50η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού, στο Σουφλί.

Μιλώντας, παρουσία μητροπολιτών, αγιορειτών μοναχών, αλλά και του μουφτή Διδυμοτείχου, συμπλήρωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και τριάντα χρόνια εγκαινίασε τον διαθρησκειακό διάλογο, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκοσμίων προβλημάτων, όπως η παιδεία, η ειρήνη, η προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς υπαναχωρήσεις από την πλευρά του σε θέματα πίστης.

«Ουδένα κίνδυνο διατρέχουμε, ούτε προδώσαμε κάτι μέχρι σήμερα από την ορθόδοξη πίστη μας με τους διαλόγους και τις επαφές και ούτε πρόκειται να το κάνουμε στο μέλλον», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Σήμερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της σημερινής πανηγυρικής δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου της Αλεξανδρούπολης προέτρεψε τους νέους να έχουν «αυτοσεβασμό».

Ειδικότερα απευθύνθηκε στο νεανικό κοινό που βρισκόταν μέσα στο ναό, στην καθομιλουμένη, μετά το πέρας της επίσημης ομιλίας του και με αφορμή δικές του αναμνήσεις από την μαθητική του και σπουδαστική ηλικία, τους σύστησε να έχουν «αυτοσεβασμό», οτιδήποτε κι αν κάνουν στη ζωή τους, ανεξαρτήτως με το τι ασχοληθούν, ή ποιο επάγγελμα θα επιλέξουν και έτσι θα έρθει και η καταξίωση και ο σεβασμός και η εκτίμηση των άλλων.

Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχθηκε νωρίτερα στα όρια της μητρόπολης ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή, παρουσία της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας, έξω από τον Ι.Ν του Αγίου Νικολάου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος και Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, κ.ά. Ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τους φορείς στο Επισκοπείο και στη συνέχεια εγκαινίασε το οικοτροφείο της μητρόπολης.

Το πρωί, ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφθεί το μοναστήρι της Παναγίας της Πορταΐτισσας στην Κορνοφωλιά Σουφλίου, συνοδευόμενος από τον ηγούμενο και μοναχούς της αγιορείτικης μονής Ιβήρων, της οποίας είναι μετόχι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στη συνέχεια στο μοναστήρι της «Παναγίας του Έβρου» στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί την Κομοτηνή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια