default-image

Π. Φραγκίσκος: "Πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης θρησκειών η Αλβανία"

Κόσμος
Π. Φραγκίσκος: "Πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης θρησκειών η Αλβανία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών στην Αλβανία έκανε λόγο ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την άφιξή του νωρίτερα στα Τίρανα, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως πρόσχημα τη θρησκεία για να δικαιολογεί τη βία.

«Κανείς να μην σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει το Θεό ασπίδα όταν σχεδιάζει και εκτελεί πράξεις βίας και περιφρόνησης. Κανείς να μην χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη θρησκεία για να πραγματοποιεί τις ενέργειές του που είναι αντίθετες με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», τόνισε ενώπιον της αλβανικής ηγεσίας, παρουσιάζοντας το αλβανικό πολιτικό σύστημα και την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών στην Αλβανία ως «ένα πρότυπο».

Ο Ποντίφικας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό σε «μια χώρα ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία του έθνους και μια χώρα μαρτύρων που θυσιάστηκαν για την πίστη τους αντιμετωπίζοντας τις διώξεις».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήρε τη στάση της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας στην Αλβανία. Όπως είπε, «το αμοιβαίο κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ καθολικών, ορθοδόξων και μουσουλμάνων είναι πολύτιμο αγαθό για τη χώρα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας».

Σημείωσε επίσης, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ότι η αληθινή έννοια της θρησκείας «προδίδεται από εξτρεμιστικές ομάδες» που, όπως είπε, διαστρεβλώνουν και εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων δογμάτων, και τις μετατρέπουν σε επικίνδυνο παράγοντα αντιπαράθεσης και βίας.

«Μακάρι η Αλβανία να συνεχίσει (να πορεύεται) συνεχώς σε αυτό δρόμο αποτελώντας πρότυπο για πολλές χώρες», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Η εμπειρία της Αλβανίας δείχνει ότι μια ειρηνική και γόνιμη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και κοινοτήτων διαφορετικών θρησκειών είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά εφικτή και ρεαλιστική. Είναι κάτι πρέπει να προστατεύεται και να τρέφεται καθημερινά, ενισχύοντας την παιδεία για τον σεβασμό στις διαφορές και τις ιδιαίτερες ταυτότητες», υπογράμμισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News