default-image

Τουρκία: Δεν καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων

Κόσμος
Τουρκία: Δεν καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πατρίδα τους επέστρεψαν 46 Τούρκοι όμηροι που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ τον Ιούνιο και απελευθερώθηκαν χθες.

Στη διαβεβαίωση ότι δε δόθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των 46 Τούρκων ομήρων, προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα συριακά σύνορα, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν τέθηκε καν θέμα χρημάτων, διεξήχθησαν μόνο πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Και αυτό σημαίνει νίκη της διπλωματίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους μαχητές του ΙΚ, ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχει σημασία αν έγινε ανταλλαγή. Σημασία έχει ότι οι όμηροι επέστρεψαν και είναι μαζί με τις οικογένειές τους».

Μόλις χθες ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «μυστική επιχείρηση» διάσωσης από πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι και έφεραν στην Τουρκία τους 46 ομήρους, ύστερα από τουλάχιστον τρεις μήνες ομηρείας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για διπλωματικό προσωπικό, μέλη των ενόπλων δυνάμεων και παιδιά, που είχαν απαχθεί από το προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, τον Ιούνιο.

Οι απαχθέντες μεταφέρθηκαν στην πόλη Σανλιούρφα. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News