default-image

Ι.Κ.: Αύξηση προσπαθειών για τον τερματισμό των δολοφονιών ζητά το ΕΚ

Κόσμος
Ι.Κ.: Αύξηση προσπαθειών για τον τερματισμό των δολοφονιών ζητά το ΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δολοφονίες των δημοσιογράφων James Foley και Steven Sotloff και του Βρετανού  David Haines από το Ισλαμικό Κράτος καταδικάστηκαν έντονα από το ΕΚ σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη. Η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να βοηθήσει τις εθνικές και τοπικές ιρακινές αρχές στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας  υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να κόψει τους πόρους του Ισλαμικού Κράτους.

Η δημιουργία και η επέκταση του "ισλαμικού χαλιφάτου", και οι δραστηριότητες των άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία, αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνει το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι μακροπρόθεσμα, μόνο μία πραγματική πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία για τους δράστες των επιθέσεων κατά αμάχων ή τη χρήση εκτελέσεων και σεξουαλικής βίας στο Ιράκ και τη Συρία, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Να κοπούν όλοι οι πόροι του Ισλαμικού Κράτους

Το ΕΚ ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη την αποτελεσματικότερη επιβολή του εμπάργκο όπλων και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να ανακοπεί η ροή υλικών και οικονομικών πόρων στο Ισλαμικό Κράτος. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να επιβάλει κυρώσεις κατά των εμπόρων πετρελαίου που προέρχεται από περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος και να κόψει όλες τις χρηματοοικονομικές ροές που επιτρέπουν στο Ισλαμικό Κράτος να εκμεταλλεύεται  φορολογικούς παραδείσους.  

Διεθνής συμμαχία

Το κείμενο του ψηφίσματος επαινεί τις αποφάσεις μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού στις κουρδικές αρχές και καλεί τις χώρες αυτές να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να σχηματίσουν διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και επικροτούν την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των μαχητών στη Συρία και το Ιράκ.

Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι απώτερος στόχος πρέπει να είναι η ασφαλής επιστροφή των μειονοτήτων και όλων των πολιτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκφράζοντας την υποστήριξή του προς όλα τα θύματα της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του μίσους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News