default-image

"Αν θέλω, φτάνω μέχρι και το Βουκουρέστι" φέρεται να είπε ο Πούτιν

Κόσμος
"Αν θέλω, φτάνω μέχρι και το Βουκουρέστι" φέρεται να είπε ο Πούτιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η νέα δήλωση που φέρεται πως έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς δείχνει τα σχέδια του ισχυρού άντρα του Κρεμλίνου για την Eυρώπη, που κάλλιστα χαρακτηρίζονται επεκτατικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, o Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε επί λέξει στον Πέτρο Ποροσένκο ότι «τα ρωσικά τανκς θα μπορούσαν, αν ήθελα, να φτάσουν σε δύο μέρες όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία ή το Βουκουρέστι».

Ο Ποροσένκο μετέφερε τη δήλωση Πούτιν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι είχε πρόσβαση στο έγγραφο της περίληψης της συνομιλίας που είχε ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Ζοζέ Μπαρόζο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δεύτερος είχε μεταβεί στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που επικαλείται η Suddeutsche Zeitung, ο Ποροσένκο είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν πως ο Ρώσος πρόεδρος του είπε την προαναφερθείσα φράση. Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να προειδοποίησε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι βασίζεται «υπερβολικά στην Ε.Ε.» και ότι η Μόσχα μπορεί, μέσω διμερών κινήσεων με μέλη της Ε.Ε., να δημιουργήσει στους "28" μία ομάδα που θα μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις σε βάρος της.

Υπενθυμίζεται ότι η αναφορά στην «άφιξη» ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο, τη Ρίγα, κ.λπ. εντός δύο ημερών σχετιζόταν με την περίφημη φράση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Μπαρόζο σε παλαιότερη τηλεφωνική τους συνομιλία που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μόσχας είχε σπεύσει τότε να διευκρινίσει ότι εκείνη η δήλωση μεταφέρθηκε εκτός πλαισίου και είχε διαφορετικό νόημα, δηλώνοντας έτοιμη να δημοσιεύσει τη μαγνητοφωνημένη συνομιλία ώστε να αρθεί κάθε παρεξήγηση.

Την ώρα που η δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, αναμένεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά στις σχέσεις Βρυξελλών-Μόσχας, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, ζήτησε από τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας του να παραμείνουν σε θέση μάχης παρά την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News