Κόσμος

Το ΕΚ εγκρίνει ενισχύσεις για απολυμένους σε Ελλάδα και άλλες χώρες

Η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε την παροχή βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση στους απολυμένους της ελληνικής εταιρείας αρτοποιίας Nutriart, καθώς και σε πρώην εργαζόμενους σε βιομηχανίες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Ρουμανίας, προκειμένου αυτοί να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Εισηγητής για την Ελλάδα είναι ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ κ. Γεώργιος Κύρτσος.

Οι σχετικές νομοθετικές πράξεις μένει τώρα να εγκριθούν και από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών το οποίο αναμένεται να ψηφίσει για τις ενισχύσεις στην Ελλάδα και τη Ρουμανία στις 25 Σεπτεμβρίου και για την Ισπανία και την Ολλανδία στις 8 Οκτωβρίου.

508 εργαζόμενοι της ελληνικής εταιρείας αρτοποιίας Nutriart  απολύθηκαν στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την πτώχευση της εταιρείας. Η κρίση οδήγησε στην κάθετη πτώση της ζήτησης των νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων της αρτοποιίας Nutriart και η διοίκηση της εταιρείας αντιμετώπισε επιπλέον οικονομικά προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές των πελατών της. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούσαν να παράσχουν πιστώσεις στην εταιρεία.

Τα € 6.096.000 της ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ) θα δοθούν για την επανεκπαίδευση των 508 απολυμένων και την παροχή βοήθειας σε αυτούς προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για την εκπαίδευση 505 άνεργων νέων στην Κεντρική Μακεδονία, μία περιοχή όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων αγγίζει το 60,4%.

Το νομοθετικό ψήφισμα για την Ελλάδα εγκρίθηκε με 624 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 11 αποχές.

Βοήθεια σε απολυμένους σε Ισπανία, Ρουμανία και Ολλανδία

Η Ισπανία θα λάβει € 700.000 για τους 400 εργαζομένους που απολύθηκαν από τρεις βιομηχανίες ξυλείας στην περιοχή Castilla y Leon και € 960.000 για τους 280 απολυμένους στην περιοχή Aragon.

Οι ρουμανικές αρχές θα λάβουν ενίσχυση από το ΕΤΠ ύψους € 3.571.150 προκειμένου να βοηθήσουν τους 1.000 εργαζομένους που απολύθηκαν από την εταιρεία κατασκευής προϊόντων σιδήρου και χάλυβα Mechel Campia Turzii.

Οι ολλανδικές αρχές θα λάβουν ενίσχυση ύψους € 1.625.781 για την στήριξη των 475 εργαζομένων που απολύθηκαν από 89 κατασκευαστικές εταιρίες στις επαρχίες Gelderland και Overijssel.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής;

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Μεταξύ 2014 και 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Οι απολυμένοι λαμβάνουν διαφόρων ειδών ενισχύσεις όπως στήριξη για να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση, βοήθεια στην εύρεση απασχόλησης, παροχή συμβουλών και επανεκπαίδευση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εθνικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στην παροχή βοήθειας στους απολυμένους και λαμβάνουν μετέπειτα την οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο εφόσον η αίτηση τους εγκριθεί.

Τα κείμενα που εγκρίθηκαν θα είναι σύντομα διαθέσιμα (17.07.2014):

Ιστοσελίδα του εισηγητή Γεώργιου Κύρτσου (ΕΛΚ, Ελλάδα)

Φάκελος διαδικασίας - Nutriart (EL)

Ιστοσελίδα του εισηγητή Esteban Gonzalez Pons (ΕΛΚ, Ισπανία)

Φάκελος διαδικασίας - Castilla y Leon (ES)

Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Anneli Jaatteenmaki (Φιλελεύθεροι, Φινλανδία)

Φάκελος διαδικασίας - Aragon (ES)

Ιστοσελίδα του εισηγητή Paul Tang (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)

Φάκελος διαδικασίας - Gelderland-Overijssel (NL)

Ιστοσελίδα του εισηγητή Siegfried Muresan (ΕΛΚ, Ρουμανία )

Φάκελος διαδικασίας - Mechel (RO)

Oι ανακοινώσεις Τύπου είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια